Heibel bij gesprek met Europese diplomaten

maandag 10 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Een recente ontmoeting tussen Israëlische mede­werkers van het ministerie van Buiten­landse Zaken en bezoe­kende Europese afgezanten in het gebouw van het ministerie (foto) eindigde in een scheldpartij, volgens details die nu openbaar zijn gemaakt.

Aliza Bin-Noun, die tot vorig jaar diende als Israël's ambassadeur in Frankrijk, was woedend nadat een delegatie van 16 Europese diplomaten en ambas­sa­deurs die vorige maand het ministerie van Buiten­landse Zaken in Jeruzalem bezochten, de bijeen­komst gebruikten om Israël genade­loos te bekritiseren. Dat volgens een bericht van Walla News, dat donderdag werd gepubliceerd.

Bin-Noun, die nu directeur is van de afdeling Europese Zaken van het ministerie van Buiten­landse Zaken, verwachtte dat de Europe­anen hun bezorgd­heid zouden uiten over de recente botsingen tussen Joodse pioniers en Palestijnen op de Westelijke Jordaan­oever. Maar toen ze een brief voor­legden waarin ook Israëlische bouw­plannen in Judea, Samaria en zelfs Jeruzalem werden veroordeeld, was voor haar de maat vol.

'Na alles wat de nieuwe Israëlische regering voor de Palestijnen heeft gedaan, komen jullie klagen?' schreeuwde Bin-Noun naar verluidt tegen de Europese gezanten.

Israël's nieuwe 'regering van verandering' heeft:
- maatregelen genomen om de Palestijnse economie te ondersteunen,
- duizenden extra vergunningen afgegeven aan Palestijnse arbeiders die werk zoeken in Israël,
- miljoenen dollars geleend aan de in geldnood verkerende Palestijnse Autoriteit,
- rechtstreekse contacten op hoog niveau met de Palestijnse leider Machmoud Abbas hernieuwd.

De Europese klachten leken erop te wijzen dat dit alles niet ten volle werd gewaardeerd.
Dit is een les die Israël keer op keer heeft moeten leren. Het maakt niet uit hoeveel het geeft, toegeeft en overgeeft, het is nooit genoeg voor de inter­nationale gemeen­schap.

Terwijl de buitenlandse diplomaten en ambassadeurs op hun punten bleven hameren, maakte Bin-Noun naar verluidt een abrupt einde aan de bijeenkomst door te roepen: 'Jullie maakt me kwaad!'

Woordvoerder Lior Haiat van het ministerie van Buiten­landse Zaken vertelde later aan Walla News: 'Soms worden Europese stand­punten gepre­sen­teerd op een manier die voor ons onaan­vaard­baar is en dit verdient een scherpe en duidelijke reactie, zelfs als onze reactie niet aardig is tegenover de Europeanen.'

Lees ook:
Zeven oorzaken die de Palestijnse terreur aanjagen
Analyse: Waarom Palestijns geweld weer toeneemt
Niemand heeft baat bij een Palestijnse Staat

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.