Groeten uit Israel: Oh, oh, die Omikron!

maandag 10 januari 2022 |  Dov Eilon
Wachten bij een snelteststation in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Nu is het gebeurd. Onze regering lijkt de controle verloren te hebben over de strijd tegen de verspreiding van de Omikron variant. Het aantal nieuwe corona­gevallen per dag heeft een onge­loof­lijk niveau bereikt, dat wil zeggen, eigenlijk kennen we de exacte aantallen niet eens meer, aangezien Israël de manier waarop tests zouden worden uitgevoerd drastisch heeft gewijzigd.

Sinds vrijdag worden de PCR-tests, die vroeger voor iedereen toegankelijk waren, alleen nog aangeboden aan 60-plussers en mensen die tot de risicogroep behoren. Alle anderen moeten zich eerst thuis testen met de snelle antigeentest, en in geval van een positief resultaat deze snelle test opnieuw doen op een officiële plaats, zoals Magen David Adom. Dit werd gedaan om het probleem van de ongelooflijk lange rijen voor de PCR-teststations in het hele land op te lossen.

Helaas worden hier in ons land vaak spontaan beslis­singen genomen zonder dat de gevolgen van die beslis­singen voldoende worden voorzien. Het was bekend dat er momenteel niet genoeg antigeentesten te koop zijn, en ze zijn ook niet goedkoop, maar ons werd beloofd dat dit zeer binnenkort zou veranderen. En het probleem van de lange rijen was slechts gedeeltelijk opgelost. Ze waren niet verdwenen, maar alleen verschoven, nu iedereen urenlang wachtte voor de veel minder betrouwbare snelle antigeen-teststations.

De wachtrijen zijn alleen maar verplaatst, zoals hier voor een sneltest-station in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar dat is niet de reden dat de regering de controle heeft voerloren. Het probleem is dat er nu een beroep wordt gedaan op de verant­woorde­lijk­heid van de burger. Wie garandeert ons dat degenen die bij de snelle test thuis een positief resultaat hebben gekregen, zich aan de nieuwe voor­schriften zullen houden en zich daad­werkelijk een tweede maal in een officieel station zullen laten testen? Een positief testresultaat zal immers resulteren in een quarantaine van tien dagen. En als je het kunt vermijden, waarom niet, denken velen. Zo heb ik gehoord van studenten die zich niet officieel wilden laten testen om de belangrijke examens van het semester niet te missen, omdat er, vreemd genoeg, geen alternatieve examen­data zijn. Andere mensen kunnen het zich niet veroorloven om niet te werken.

Sinds vrijdag hebben we geen accurate cijfers meer over het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen. Het officiële cijfer van gisteren is 17.500, met een besmet­tings­percentage van meer dan 11 procent, maar geschat wordt dat het werkelijke cijfer veel hoger ligt, rond de 27.000.

Toen kwam gisteren plotseling in het nieuws dat onze premier Naftali Bennett overwoog om de betrouw­baardere PCR-testen weer voor iedereen beschik­baar te maken, wat een heen en weer. Was het niet juist dit heen en weer in het Corona­beleid waar Bennett zo kritisch over was toen Benjamin Netanyahu premier was?

Officieel gaat het normale leven door, er zijn vrijwel geen beperkingen, ook al zitten naar schatting bijna 150.000 Israëli's thuis in quarantaine. In het weekeinde meldden de winkels aanzienlijk lagere inkomsten dan een week eerder. Minister van Financiën Lieberman blijft echter weigeren dit te aanvaarden en compensatie te betalen. De detailhandel noemt de huidige situatie een 'stille lockdown'.

Het lijkt erop dat onze regering het heeft opgegeven. Het is nu ieder voor zich, wat misschien niet zo verkeerd is. Wat denk jij?

En nu een foto van een veel mooiere wachtrij:

Mensen wachten graag op het Hermongebergte om een beetje in de sneeuw te spelen. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

De sneeuw die vorige week op de berg Hermon viel, liet veel Israëli's in het noorden de chaos van Corona vergeten, althans voor een korte tijd.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag blijft het helder tot gedeeltelijk bewolkt, maar het wordt naar verwachting wel weer wat koeler.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen en staat nu op - 210,695 meter onder de zeespiegel. Hij ligt 1,895 meter onder de bovengrens.

Sneeuwpret op het Hermon gebergte. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

En nu, namens al mijn collega's van Israel Today, wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond, zodat we enkelen van jullie binnenkort weer in Jeruzalem kunnen verwelkomen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi'in,
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.