Zelfs tijdens besprekingen in Wenen voert Iran zijn oorlogs­zuchtig­heid in het Midden-Oosten op

vrijdag 7 januari 2022 |  Yochanan Visser
Terwijl maandag in Wenen de onder­hande­lingen over het Iraanse nucleaire programma werden hervat, lijkt het erop dat de Islami­tische Republiek haar oorlogs­zuchtige activiteiten met als doel Israël te vernietigen verder opvoert. Maar de Joodse Staat zal niet opgeven.

Iraniërs gedenken de moord op commandant Qassem Soleimani van de Revolutionaire Garde, die door het regime wordt gebruikt om nieuwe agressie te rechtvaardigen. (Foto: Abedin Taherkenareh/EPA-EFE)

Laten we eerst eens kijken naar wat er de afgelopen twee weken is gebeurd tussen Iran en Israël.

De raketaanval op Tel Aviv
De lancering van twee raketten in de richting van Tel Aviv, vroeg op Nieuwjaarsdag, is door de Israëlische media in verband gebracht met interne ontwikkelingen in Israël en de gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit en Hamas (de Gazastrook).

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) beweerden dat de raketlancering een ongeluk was, veroorzaakt door 'slecht weer' of een 'blikseminslag', afhankelijk van wie je het vraagt.

Later gaf de PIJ aan dat de lancering van de lange-afstands­raketten, die ontploften in de zee voor de kust van Tel Aviv en de IAF-basis in Palmachim, een waar­schuwing was aan Israël. De actie zou zijn uitgevoerd uit solidariteit met de gevangen Palestijnse hongerstaker Hisham Abu Hawash, die lid is van de PIJ.

Israël laat hongerstakende Palestijnse gevangene vrij
Artsen zeiden vorige week dat Abu Hawash nu in kritieke toestand was, en PIJ dreigde Israël Tel Aviv te bombar­deren als hij zou sterven. De terreur­organisatie, opgericht en gesteund door Iran, eiste dat Israël Hawash zou vrijlaten.

Hongerstakingen zijn in het verleden een effectief chantage­middel gebleken om Israël tot concessies te dwingen. Sommige honger­stakers werden door Israël vrijgelaten, terwijl in andere gevallen de Palestijnse gevangenen betere omstan­digheden voor hun detentie wisten te bedingen. Honger­stakingen voor betere omstandig­heden in de gevangenis zijn echter een farce als men de werkelijke situatie in de Israëlische gevange­nissen bekijkt.

De Palestijnse gevangenen hebben ook gratis toegang tot kabeltelevisie in hun cellen en kunnen voedsel bereiden in de keuken van de afdeling waar ze worden vastgehouden. Vergeleken met de situatie in andere landen in het Midden-Oosten, leiden de gevangenen in Israëlische gevangenissen een luxueus leven. Er was dus geen reden voor Hamas en PIJ om over deze kwestie een oorlog tegen Israël te riskeren.

Uiteindelijk was het Israël dat zwichtte voor de druk en dinsdagavond kwam het nieuws naar buiten dat de Joodse staat Hawash eind februari zou vrijlaten. De terrorist werd kort nadien breed glimlachend gefoto­grafeerd. Zijn toestand was dus minder 'kritiek' dan beweerd.

De lucratieve business van het opblazen van Joden
De Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen ontvangen niet alleen een 'salaris' van de Palestijnse Autoriteit (dat kan oplopen tot 12.000 NIS per maand, afhankelijk van de zwaarte van de straf), maar mogen ook 1.600 NIS van derden ontvangen voor aankopen in de gevangeniskiosk.

Vorig jaar werd bekend dat de Israëlische postdienst rekeningen heeft geopend en beheert voor de Pales­tijnse gevangenen. Een duizelingwekkend bedrag van 100 miljoen NIS is overgemaakt naar de rekeningen sinds 2008. Dit bedrag omvat niet de salarissen die door de PA aan de gevangen terroristen worden betaald.

De uitputtingsoorlog zal doorgaan
Hamas en PIJ hebben dus een reden minder om nieuwe aanvallen op Israël uit te voeren, zou men denken. Niets is echter minder waar.

De uitputtingsoorlog zal voortduren omdat de echte reden waarom Hamas en PIJ regelmatig opnieuw de confrontatie met Israël aangaan, in Teheran kan worden gevonden. Het fanatieke regime van Ayatollah Ali Khamenei en President Ebrahim Raisi geeft Hamas en PIJ alle nodige steun om de uitputtingsoorlog tegen Israël voort te zetten. Dit is iets wat eerder door verschillende Hamas- en PIJ-leiders is bevestigd.

Iran helpt de twee terreurgroepen ook om militaire vooruitgang te boeken en heeft een strategie ontwikkeld die Hamas en PIJ al enige tijd nastreven. Hamasleider Ismail Haniyeh heeft dit vorige week openlijk toegegeven in een interview met de in Qatar gevestigde tv-zender Al-Jazeera. Haniyeh zei dat Hamas 70 miljoen dollar van Iran had ontvangen om de Palestijnse strategie te veranderen na de eerste oorlog met Israël in 2008/2009.

Haniyeh beweerde ook dat als gevolg van deze veranderde strategie, Israël 'volledig verlamd' was door de raketsalvo's afgevuurd vanuit Gaza tijdens de 11-daagse oorlog in mei vorig jaar. Volgens Haniyeh hadden de Israëlische afweer­systemen tegen de raketten uit Gaza niet de gewenste bescherming geboden aan de burger­bevolking.

Iran had ook terreurbewegingen in Gaza geholpen betere raketten te ontwikkelen, zei Haniyeh, eraan toevoegend dat Hamas en PIJ de afschrikking in de strijd tegen het Israëlische leger hadden hersteld.
Hamas en PIJ-commandanten zijn de laatste tijd intensief gaan samenwerken en houden regelmatig grootschalige militaire oefeningen naar het voorbeeld van die van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRCG) in Iran.

Cyberoorlog tussen Israël en Iran verhevigt
Iran is ook zeer actief op het gebied van cyberaanvallen op Israël. Na het platleggen van websites van Israëlische overheids­instanties twee weken geleden, werd afgelopen weekeinde opnieuw een Iraanse cyberaanval gemeld op de Engelstalige Israëlische krant The Jerusalem Post en haar dochter­onderneming Ma'ariv.

De startpagina's van JPost en Ma'ariv verdwenen en werden vervangen door beelden van een exploderende kernreactor in de Israëlische stad Dimona. Een hand die zou toebehoren aan Qassem Soleimani, de vermoorde bevel­hebber van de Quds Force van de IRGC, was te zien terwijl hij een kogel afvuurde op Dimona.

Op de afbeelding stond een spandoek in gebroken Engels en Hebreeuws met de tekst: 'we zijn dicht bij jullie, waarom denken jullie daar niet aan?' De Jerusalem Post bevestigde later dat het om een Iraanse cyberaanval ging en schreef dat de aanval ook gericht was tegen de staat Israël.

Iran herdenkt de moord op Qassem Soleimani
Eerder deze week heeft Iran op de haar bekende wijze de moord op Soleimani herdacht, die op 3 januari 2020 door een Amerikaanse killer drone nabij Bagdad, Irak, werd gedood.
Eerst werden afgelopen maandag raketten van Iraanse makelij afgevuurd op Amerikaanse militaire bases.

Tegelijkertijd schoten militairen in Irak onbemande kamikazevliegtuigen neer in de buurt van de lucht­haven van Bagdad in Irak. Op een van de onbemande lucht­vaar­tuigen (UAV's) was de tekst 'Soleimani's wraak' geschilderd.
De UAV-aanvallen gingen dinsdag door toen drones geladen met explosieve materialen werden neer­ge­schoten in de buurt van de grote Ayn al-Assad basis nabij Bagdad. De basis is de thuis­basis van een groot contingent van het Amerikaanse leger.

Maandag werd ook nabij de havenstad Hodeida in Jemen een schip uit de Verenigde Arabische Emiraten gekaapt door de door Iran gesteunde Ansar Allah of Houthi-militie. Ansar Allah beweerde dat Saudi-Arabië het schip gebruikte om wapens naar Jemen te smokkelen, iets wat het Koninkrijk ten stelligste ontkende. De kaping van het schip werd later ook in verband gebracht met de herdenking van de dood van Soleimani.

Hezbollah en Iran in Syrië
Ook in Syrië blijft Iran zeer actief: samen met zijn bondgenoot Hezbollah renoveert het oude Syrische leger- en luchtmachtbases.

Iran heeft ook zijn troepenopbouw in de buurt van Damascus opgevoerd en is van plan de zogenaamde T-4 lucht­macht­basis bij de stad Homs over te brengen naar een gerenoveerde Syrische lucht­macht­basis bij Damascus. Dit wordt waar­schijnlijk gedaan om Israëlische lucht­aanvallen op de bases te bemoeilijken, omdat het Russische leger verant­woorde­lijk is voor de lucht­beveiliging van Damascus.

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft dit gebied rond de Syrische hoofdstad herhaaldelijk gebom­bardeerd om de Iraanse troepen­opbouw te verhinderen en om geavan­ceerde wapen­leveranties uit Iran bestemd voor Hezbollah te frustreren.

De IAF gebruikte vorige week raketten die door Israëlische gevechts­vliegtuigen vanaf de Middellandse Zee werden afgevuurd tijdens de zoveelste aanval op Iraanse bezittingen in Syrië. De raketten vernietigden een aantal containers met geavan­ceerde wapens die door een Iraans schip aan de West-Syrische havenstad Latakia waren geleverd.

Hebreeuws en video's als psychologisch wapen
De media en het regime in Iran gebruiken ook steeds meer de Hebreeuwse taal en op Israël gerichte video's om dit land te bedreigen. Dreigementen om een aanval op Dimona te lanceren werden in het Hebreeuws gepubliceerd op websites die gelieerd zijn aan het regime.

Deze week opende de aan Khamenei gelieerde nieuwssite Tasnim een nieuwe pagina in de Hebreeuwse taal. De pagina heeft duidelijk tot doel de publieke opinie in Israël te beïnvloeden en de psychologische druk op de Joodse Staat op te voeren.

Israël waarschuwt buurlanden voor Iran
De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz heeft vorige week de Arabische landen in de buurt van Iran gewaarschuwd om niet toe te staan dat hun grondgebied wordt gebruikt om wapens te vervoeren naar zijn proxies die Israël bedreigen.

Israël zal doorgaan met het blokkeren van het vervoer van wapens die 'de regels van het spel zullen veranderen,' waarschuwde Gantz. 'Iran is de grootste vijand voor mijn natie en voor de mensen in het Midden-Oosten,' voegde Gantz eraan toe.

Irans oorlogszuchtige activiteiten staan niet op de agenda in Wenen
Het blijft onduidelijk of alle oorlogszuchtige activiteiten van Iran aan de orde zullen komen tijdens de onder­handelingen met de Islamitische Republiek in Wenen.

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat er 'bescheiden vooruitgang' is geboekt in de onder­hande­lingen met Iran. Price maakte echter ook duidelijk dat er alleen sprake is van een wederzijdse terugkeer naar de oorspronkelijke nucleaire deal uit 2015, het zogeheten Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Voor de Israëlische regering is een terugkeer naar het oorspronkelijke JCPOA echter onaanvaardbaar. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid kondigde dinsdag aan dat in Wenen slechts geringe vooruitgang zal worden geboekt en dat er niet de doorbraak zal komen die Israël nodig heeft.

Geen plaats voor zionisme in de wereld
Lapid raakte later verwikkeld in een soort Twitter-oorlog met zijn Iraanse tegenhanger Hossein Amirabdollahian, die schreef dat 'er geen plaats is voor het zionisme in de toekomst van de wereld'.

In zijn antwoord zei Lapid dat het regime in Teheran uiteindelijk de strijd met Israël zal verliezen en zal verdwijnen.


Het extremistische Iraanse regime dreigt Israël met vernietiging, maar zal deze strijd blijven verliezen. Hun falende leiderschap is Iran van binnenuit aan het vernietigen. In de woorden van de Iraanse dichter Saadi: 'Hij die essentieel slecht is, zal dat voor altijd blijven.'

Het Israëlische leger blijft zich intussen voorbereiden op een militaire actie tegen Iran en heeft eindelijk een akkoord bereikt met de Amerikanen over de spoedige levering van twee Boeing K-64 tank­vliegtuigen die nodig zijn voor een luchtaanval op Iran.

Lees ook:
'Onze plannen liggen klaar mocht de diplomatie falen'
Schaduwoorlog tussen Israël en Iran escaleert
Ook Frankrijk eist harder nucleair akkoord met Iran

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.