Van moslim-jihadist tot vervolgde christelijke zendeling

vrijdag 7 januari 2022 |  Rami Dabbas
Israel Today spreekt met een voormalige moslim-jihadist die zich tot Jezus bekeerde. Hij werd daarna vervolgd en bedreigd als een afvallige moslim, die zich bovendien via allerlei kanalen inzet om zijn moslim­broeders met het Evangelie van Jezus bekend te maken.

Afbeeldding: Dheyaa Ibrahim verschijnt op een Arabisch talige christelijke televisie­zender. (Screenshot)

Hij vocht met de pro-Iraanse Iraakse milities in Syrië en is getuige geweest van sektarische misdaden, die moslims tegen elkaar begingen, zowel onder soennieten als sjiieten. Als gevolg daarvan besloot hij de Islam te verlaten en zich tot het Christendom te bekeren. Door zich tot Christus te bekeren werd hij als een ‘afvallige’ gezien en behandeld, en werd hij opgejaagd door dezelfde islamisten die hij eerder had gediend. Maar het veranderde hem ook van een persoon die door haat en geweld werd gedreven, in iemand die overloopt van liefde en vrede.

Dheyaa Ibrahim is een Iraakse Christen met een moslim­achtergrond, en woont momenteel in Duitsland. Hij is herhaal­delijk te zien geweest op de Arabisch-talige christelijke zenders ABN Sat en Al Hayat, alsmede op andere christelijke zendingskanalen. Een kort verslag van het gesprek van  Ibrahim met Israel Today:

Israel Today: Kunt u iets over uzelf vertellen en waarom u naar Syrië bent gegaan?  

Dheyaa Ibrahim: Ik ben van oorsprong een Iraakse sjiitische moslim. Ik ben geboren in Bagdad in een arm religieus Iraaks gezin. Mijn vader verliet mijn familie en scheidde van mijn moeder toen ik een kind was, en mettertijd moest ik de kostwinner voor het gezin worden. Later sloot ik me aan bij een Iraakse militie die loyaal is aan Iran, om daarmee een maand­salaris te verdienen, waarmee mijn moeder en ik konden overleven.

Toen de oorlog in Syrië uitbrak, meldde ik me vrijwillig aan om te vechten en zo een maandsalaris te kunnen verdienen, waarmee ik in mijn levens­onderhoud kon voorzien. Ik was getuige van bloedbaden in Syrië die door Soennitische en Sjiitische moslims tegen elkaar werden aangericht. Het was een psychologisch trauma dat me bijbleef, zelfs toen ik terug­keerde naar Irak. Vanwege de gruwelen die ik daar heb gezien, besloot ik de Islam te verlaten.  

Hoe kwam je tot het geloof in Jezus?

Na mijn terugkeer vanuit Syrië, ontmoette ik een Iraakse voorganger die me opriep tot verlossing en tot het aanvaarden van Christus. Ik had een geestelijke leegte in mijn leven na het verlaten van de Islam, en dus nam ik Hem aan.

Kort daarna begon ik bedreigingen te ontvangen, en dus vluchtte ik naar Turkije en vervolgens naar Libanon. Daar ontmoette ik een Libanese pastor genaamd Amal Sa'ad, en ik woonde een aantal jaren bij hem. In die periode leerde ik de Bijbel beter kennen en werd ik gedoopt.

Eind 2019 werd ik bedreigd en lastiggevallen door een groep extremisten, vanwege het feit dat ik tijdens christelijke zendings­programma’s op TV zenders te zien was, en vanwege enkele van mijn eigen video’s, die ik op Facebook had geplaatst. Daarom vluchtte ik naar Griekenland.

Het leven in Griekenland was erg moeilijk. Daar ontmoette ik een dominee genaamd Danny, een Irakees, die me twee jaar onderdak bood in de baptistenkerk in Athene. Ik werd echter opnieuw bedreigd door dezelfde extremistische groep, die mij in Libanon had achter­volgd. We hebben dit gemeld aan de Griekse autoriteiten, en als gevolg van deze bedrei­gingen ben ik naar Duitsland gereisd. Momenteel werk ik daar met het doel om het evangelie aan andere moslims bekend te maken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.