Moet Israël medische zorg verlenen aan zijn vijanden?

donderdag 6 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Nu een Palestijnse hongerstaker, die in een Israëlisch ziekenhuis wordt verpleegd, zijn vrijlating uit de gevangenis weet af te dwingen, wordt een belangrijk debat over de behandeling door Israël van zijn vijanden heropend.

Palestijnen demonstreren ter ondersteuning van de hongerstakende jihadist Hisham Abu Hawash, die in een Israëlisch ziekenhuis wordt behandeld.  (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Aan de zaak van de Palestijnse hongerstaker Hisham Abu Hawash is deze week een einde gekomen toen Israël besloot zijn gevangen­houding niet te verlengen. Hij is de gevangene buiten wiens zieken­huis­kamer rechtse en Arabische Knesset-leden een nogal fysieke woordenwisseling hadden tijdens een bezoek aan het ziekenhuis in de buurt van Tel Aviv afgelopen oktober.

Abu Hawash is een lid van de Palestijnse Islamitische Jihad, die in oktober 2020 werd gearresteerd wegens zijn betrokkenheid bij terroris­tische activiteiten tegen Israëli's. Omdat er echter nooit een officiële aanklacht tegen hem is ingediend, is Abu Hawash 141 dagen geleden in hongerstaking gegaan om inter­nationale druk uit te oefenen voor zijn vrijlating.

Het plan werkte. Israël heeft deze week besloten de detentie van Abu Hawash niet te verlengen wanneer deze op 26 februari afloopt.

Nu zoveel binnen- en buitenlandse ogen op Abu Hawash zijn gericht, hebben leden van de Knesset, die altijd graag voor de camera verschijnen, de Palestijnse terrorist bezocht nadat zij hadden vernomen dat hij op het punt stond te worden vrijgelaten.

Toen hij het ziekenhuis binnenkwam, riep voorzitter Ayman Odeh van de Gezamenlijke Arabische Lijst uit: 'Een overwinning voor het Palestijnse volk!'

Odeh werd vergezeld door Itamar Ben Gvir van de extreem-rechtse partij Religieus Zionisme, die reageerde met: 'Je bent een terrorist!'
Hij zei ook, dat vijanden zoals Abu Hawash niet gevangen mogen worden genomen om hen de gelegen­heid te geven de Israëlische gezond­heids­zorg leeg te zuigen en inter­nationale aandacht te trekken. In plaats daarvan 'moeten ze worden geëlimineerd door een gerichte aanval'.

Dit is inderdaad al vele jaren een twistpunt in Israël.
Vaak worden na dodelijke terreur­aanslagen de gewonde Palestijnse daders samen met hun slachtoffers in Israëlische zieken­huizen behandeld. Als het om levens­reddende medische zorg gaat, discri­mineert Israël over het algemeen niet, zelfs niet in zulke moeilijke omstan­dig­heden.

Voor sommige Israëli's is dit niet oké. Anderen houden vol dat het liefhebben van de vijanden een belangrijk onderdeel is van Israëls roeping om een licht voor de volkeren te zijn.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.