Onrust en diepe wanhoop bij de bevolking van Gaza

maandag 3 januari 2022 |  Edy Cohen
Video: Een wanhopige man in Gaza wenst zich om hul,p tot de doden en tot God.

De economische situatie in Gaza verslechtert met de dag en veroorzaakt grote frustratie onder de Palestijnen die er wonen. In het laatste kwartaal van 2021 bedroeg de werkloosheid bij mannen 44,7 procent. Vrouwen werken daar helemaal niet. Het gemiddelde loon is 655 NIS (186 Euro) per maand.

De meeste mensen die in Gaza werken, zijn werkzaam in de landbouw, het vervoer, de gezond­heids­zorg of de visserij. Er zijn ook 'regerings'-mede­werkers die tot het terreur­apparaat van Hamas behoren. Zij ontvangen hun salaris laat, wanneer het geld naar hen wordt over­ge­maakt vanuit Qatar.

De Gazastrook zou eigenlijk gefinancierd moeten worden door de Palestijnse Autoriteit (PA), maar ontvangt al geruime tijd geen geld meer. De reden hiervoor is de rivaliteit en vijandig­heid tussen de PA en Hamas. Dit conflict begon in 2007 toen Hamas de verkiezingen ongedaan maakte en het bestuur over de Gazastrook overnam. Vanwege deze rampzalige situatie proberen veel inwoners van de Gazastrook te vluchten via Egypte of via Judea en Samaria.

De laatste maanden heeft Israël ongeveer tienduizend arbeiders uit de Gazastrook toegelaten om in Israël te werken. Velen van hen keren nooit terug naar Gaza, maar blijven als illegale arbeiders in Israël, omdat zij de voorkeur geven aan Israël boven de nachtmerrie van Gaza. Een arbeider uit Gaza kan minstens NIS 5.000 (€ 1.420) per maand verdienen, wat een astronomisch bedrag is in vergelijking met wat daar wordt verdiend.

In tegenstelling tot de voorspellingen, herstelt de Gazastrook zich niet. Alle beloften voor de wederopbouw van de Gazastrook zijn niet nagekomen, en het gebrek aan financiële steun van de Golfstaten en de westerse landen heeft de situatie nog verergerd, om nog maar te zwijgen van de Corona-situatie en de gevolgen daarvan voor de gezondheidszorg. Zeker, de UNRWA probeert al meer dan 70 jaar op alle mogelijke manieren de bewoners te helpen. Maar naïeve Europese landen hebben de Palestijnen eraan gewend om te leven van en afhankelijk te zijn van internationale hulp, terwijl de Arabische landen al lang geen financiële steun meer geven. Die landen zijn nu met hun eigen problemen bezig.

Armoede in Gaza. (Foto: Wissam Nassar/Flash90)

Werkloosheid, gebrek aan elektriciteit, stopzetting van de Arabische hulp, de Coronaplaag en daarenboven corruptie aan de top van Hamas zorgen voor onrust en diepe wanhoop onder de bevolking.

Verwacht wordt dat de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2022 zal dalen wanneer de beperkingen worden versoepeld en Israël duizenden Palestijnse arbeiders uit Gaza toelaat tot Israël.

Niettemin nemen de tekenen van wanhoop toe, wat tot een noodzakelijke revolutie zou kunnen leiden, zoals te zien is in de video bovenaan van een Gazaanse man die zich tot de doden op de begraafplaats wendt voor hulp, maar ook tot God.

Lees ook:
Wil de helft van de Gazanen weg? Nee, iedereen
De rellen gaan door in Gaza, maar let iemand er op?
Zeven oorzaken die de Palestijnse terreur aanjagen

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.