Groeten uit Israël - Israël in de wachtrij voor een test

maandag 3 januari 2022 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Israëli's in de wachtrij voor een test in Tel Aviv. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen ik bij mijn zus in Engeland op bezoek was, is het me opgevallen hoe geduldig de Engelsen in een rij staan. Waar ze ook op wachten, ze wachten altijd in een ordentelijke rij, zonder te duwen of ruzie te maken. Zoiets is hier in Israël onvoorstelbaar, dacht ik toen bij mezelf, en met een zekere afgunst.

Hier in Israël heb ik deze ordentelijke en rustige manier van wachten nog nooit meegemaakt. Hier geldt eigenlijk altijd de regel, die door Charles Darwin zo beroemd is geworden: ’Survival of the fittest', oftewel 'de sterkste overleeft'. Toen ik nog maar pas in dit land woonde, moest ik leren om me aan te passen. Ik leerde om voor mijn rechten op te komen, en elke poging om bij mij voor te dringen te voorkomen. Helaas is het in het wegverkeer net zo. Als ik zou gaan wachten op een chauffeur die me gelegenheid geeft om vanuit een uitrit de straat op te rijden, zou ik nu waar­schijnlijk nog steeds wachten. Hier in Israël moet je je laten gelden, je kunt hier geen zwakte tonen.

Maar toen diende Corona zich aan en daarmee de wachtrijen om je te laten testen. Vooral nu de Omikron-variant zich heeft aangediend, valt het me op dat wij Israëli's nu wellicht geleerd hebben om in de rij te staan. Overal in het land moeten we wachten, nu er steeds meer besmettingen geconstateerd worden als gevolg van Omikron. Vooral gezinnen met school­kinderen zijn bijna elke week voor een testlocatie te vinden. De soms enorme lange rijen werden op de televisie vertoond. Wachttijden van twee uur en meer zijn niet ongewoon. Dat zullen we in ons gezin ook mee moeten gaan maken.

Een heel land staat in de file

Gisteren ochtend ontving onze dochter een e-mail van haar universiteit, waarin stond dat er in haar studiegroep een met Corona besmette student was geconstateerd. Ze kreeg de instructie om eerst een snelle antigeentest te doen voordat ze naar de universiteit gaat. Dus in plaats van naar kantoor te gaan, reed ik naar de dichtst­bijzijnde drogist en kocht een pakje antigeen-snel­testen. In de auto deed ik de test op mijn dochter. En helaas verschenen er twee lijnen. Wat een domper, was mijn eerste gedachte! Onze dochter was in orde, ze had alleen een lichte verkoudheid. Maar de positieve antigeen-test dwong ons nu ook een PCR-test te laten afnemen, om zeker te weten of ze besmet zou zijn of niet. Ik belde ook mijn zoon die al op weg was naar zijn basis. Zijn commandant beval hem naar huis te gaan en ook eerst een PCR-test te laten afnemen.

Israëli's wachtten zaterdag en zondag urenlang om zich te laten testen op Covid-19. Maar misschien is dat binnenkort niet meer mogelijk, omdat de testen opraken. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Dus stonden we 's middags in een enorm lange rij bij ons plaatselijke testcentrum. Het was een drive-in teststraat, die was opgezet op een grote parkeer­plaats. De rij auto's was zo lang dat we de ingang van de testfaciliteit niet eens konden zien. In totaal hebben we iets meer dan 2 uur gewacht. Iedereen moest wachten in een indruk­wekkende stilte, omdat we nu eenmaal allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Ook volledig gevaccineerde Israëli's moeten een negatieve testuitslag krijgen nadat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon. Degenen die niet gevaccineerd zijn of van wie het 'groene paspoort' is verlopen, moeten twee negatieve testresultaten verkrijgen om quarantaine te vermijden.

Groepsimmuniteit bereiken?
Medische topadviseurs van de premier voorspellen dat er zeer binnenkort 20.000 tot 30.000 nieuwe infecties per dag worden verwacht in Israël, en dat de beper­kingen die werden gebruikt om eerdere besmettings­golven in te dammen, niet zullen werken tegen de Omikron-variant.

Uiteindelijk zal iedereen die besmet kan raken, besmet raken, zeggen deskundigen zoals prof. Eran Segal van het Weizmann Instituut. Hij vermeed in zijn verslag aan het kabinet de term 'groeps­immuniteit', maar andere ambtenaren zoals de directeur-generaal van het ministerie van Volks­gezond­heid, prof. Nachman Ash, gebruikten deze term wel:
'We zullen grotere aantallen besmettingen gaan zien. En waar houdt het op? Het is moeilijk te zeggen. De prijs van groeps­immuniteit is, dat er erg veel besmet­tingen zullen komen, en dat zou nu wel eens het geval kunnen zijn. De aantallen moeten hoog zijn om een groeps­immuniteit te bereiken, en dat is nu denkbaar', verklaarde Ash zondagochtend bij Radio 103FM, en hij voegde er nog aan toe: ‘Maar we zouden de groeps-immuniteit niet willen bereiken door infecties, maar door zo veel mogelijk mensen te laten vaccineren'.

Israël is eind vorige week begonnen met de toediening van een vierde dosis van het Pfizer-vaccin aan personen in hoogrisico-groepen en aan sommige zieken­huis­medewerkers. Er is nog steeds een wijdverspreid debat over de vraag of een vierde injectie voor het grote publiek op dit ogenblik al dan niet nodig is.

Groepsimmuniteit lijkt immers een haalbare optie bij de Omikron-variant, omdat de snelle toename van het aantal geconstateerde infecties niet leidt tot een vergelijk­bare toename van het aantal zieken­huis­opnames. Veel minder mensen worden ernstig ziek van Omikron-variant.


Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met verspreid voorkomende buien in de ochtend, vooral in het centrum en zuiden van het land.
De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be’er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen en staat nu op 210,715 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,915 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, ook namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige maandag. Blijf gezond, zodat we u binnenkort weer hier bij ons in Israël kunnen verwelkomen.

Shalom uit Modi’in,
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.