Analyse: Waarom Palestijns geweld weer toeneemt

dinsdag 28 december 2021 |  Yochanan Visser
Er bestaat geen twijfel meer over wie er achter de toename van de Palestijnse terreur in Jeruzalem, Judea en Samaria zit. De reden voor deze nieuwe gewelds­explosie is nu ook duidelijk: Hamas en PIJ willen vaste voet krijgen op de Westbank, te koste van de PA.

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), twee terroristische groeperingen in de Gazastrook, hebben vorige week een alliantie gevormd om de terreur­aanslagen in Judea, Samaria en Jeruzalem te intensiveren. De comman­danten van de militaire afdelingen van Hamas en de PIJ kwamen zondag bijeen om een ​​inten­sievere samen­werking tussen de twee terroristische groeperingen te bespreken.

De Israëlische veiligheidsdiensten zagen de afgelopen weken al een forse toename van het aantal aanslagen in bovengenoemde gebieden.
Aanvankelijk bleven deze aanvallen beperkt tot steekpartijen en het gooien van molotov­cocktails, maar afgelopen donderdag werd een Joodse Israëli in het noorden van Samaria dood­geschoten en vorige week woensdag probeerde een Palestijnse terrorist met zijn auto over een groep Israëlische soldaten heen te rijden. Er zijn meer gewapende aanvallen geweest, een van hen was gericht tegen een Israëlische legerbasis bij de stad Nabloes in Samaria.

Volgens de Shin Bet, Israels binnenlandse inlichtingen­dienst, werden er in oktober en november respectievelijk 155 en 142 terroristische aanvallen op Israël uitgevoerd.

De moord op Yehuda Dimentman

Yehuda Dimentman , de vermoorde Joodse Israëli die op 16 december werd vermoord, kwam uit de Yeshiva (Torah-onderwijsinstituut) in het dorp Chomesh in Samaria, dat in 2005 door de regering-Sharon werd ontruimd.

Toen hij Chomesh verliet werd de auto waarin hij als passagier meereed, beschoten door Palestijnse terroristen. Hij werd in de keel geraakt en stierf later, terwijl twee andere passagiers lichte verwondingen opliepen. De bestuurder was ongedeerd en slaagde erin, hoewel de autobanden aan flarden waren geschoten, naar het nabijgelegen dorp Shavei Shomron te rijden.

De Israëlische inlichtingen­dienst Shin Beth gebruikte een voorheen onbekende nieuwe technologie om de daders snel te lokaliseren. Dankzij deze nieuwe inlichtingen­technologie zijn in het Palestijnse dorp Silat al- Harithya zondag al vier Palestijnse Arabieren gearresteerd die betrokken waren bij de aanslag op Dimentman en zijn medestudenten.

De wapens die bij de aanval zijn gebruikt, zijn ook gevonden tijdens de operatie in Silat al-Harithya. Het betrof twee M-16 automatische geweren, gestolen van het Israëlische leger (IDF) en een zelfgemaakt Carlo geweer.

De Israëlische premier Naftali Bennett volgde de nachtelijke operatie op het Shin Bet-hoofdkwartier en zei later dat elke terrorist moet weten dat hij in geleende tijd leeft en uiteindelijk gepakt wordt.

Een Hamas-strijder houdt de wacht voor een namaak­gevangenis met figuren van Israëlische gevangenen tijdens een demonstratie georganiseerd door de terreurorganisatie. (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

Toename van terreuraanslagen

Na de dodelijke aanslag bij Chomesh nam het aantal terroristische aanslagen verder toe.
Vorige week maandag bijvoorbeeld, werden IDF-soldaten die de huizen van de gearres­teerde terroristen in Silat al-Harithya in kaart brachten, beschoten voordat de gebouwen op het punt stonden te worden opge­blazen. Het vernie­tigen van de huizen van terroristen is een gangbare praktijk in Israël na dodelijke terroristische aanslagen en dient als afschrikmiddel.

Vorige week maandag arresteerde de IDF ook twee terroristen die, gewapend met messen en granaten, probeerden de grens tussen Gaza en Israël over te steken.

Later probeerde een Palestijnse Arabier een groep IDF-soldaten aan te rijden, en donderdagochtend beschoot een Palestijnse schutter een groep IDF-soldaten in de buurt van Ramallah. De terrorist werd vervolgens doodgeschoten door de soldaten.

De rellen namen ook toe in Jeruzalem. Alleen al maandag werden drie Israëlische auto's en bussen met stenen bekogeld. De situatie in Jeruzalem is al enkele maanden extreem gespannen en onstabiel door talrijke terroristische aanvallen. Bijna dagelijks worden nieuwe aanslagen gemeld, vooral bij de Damascuspoort in de Oude Stad van Jeruzalem.

In de afgelopen drie weken zijn bijvoorbeeld 25 aanvallen met stenen en keien gemeld in het Hizma-gebied van Jeruzalem. Hierbij waren ten minste vijf aanvallen op Israëlische bussen. De chauffeurs van deze bussen raakten licht gewond bij de aanslagen.

Hamas en PIJ prezen de toename van terreur­aanslagen tegen 'het bezettingsleger en het kolonisten­-terrorisme'. Dat laatste was een toespeling op een wraakactie na de moord op Dimentman.

Joodse wraak

De spanningen tussen Joden en Arabieren in Jeruzalem, Judea en Samaria zijn de laatste tijd aanzienlijk toegenomen als gevolg van aanhoudend Palestijns geweld. Joden in deze gebieden voelen zich steeds onzekerder en sommigen nemen het recht in eigen hand.

Na de moord op Dimentman viel een groep Joodse Israëli's een Palestijns echtpaar aan in het dorp Qaryoot, in de buurt van de stad Nablus, Samaria, waarbij de man vier ribben brak.
Een soortgelijke aanval werd later uitgevoerd in het naburige dorp Burqa, maar werd tegengehouden door IDF-soldaten.

Leden van de Palestijnse Islamitische Jihad presenteren hun wapens. (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

De rol van Hamas en PIJ

Volgens het Israëlische persbureau TPS ruiken Hamas en PIJ bloed. Het toenemende Palestijnse geweld wordt gezien als een poging om de Palestijnse Autoriteit (PA) omver te werpen en om de PA-leider, Machmoud Abbas, tot aftreden te dwingen.

Abbas is buitengewoon impopulair bij de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria en hij heeft de IDF nodig (!) om de opkomst van Hamas en PIJ te beteugelen. De veiligheids­troepen van de PA werken daarom nauw samen met de IDF en andere Israëlische veiligheids­troepen, en worden nu door Hamas en de PIJ beschuldigd van collaboratie met de vijand.

Ontevredenheid over de Palestijnse Autoriteit en Abbas

De PA bleef daalde weer in populariteit nadat de verkiezingen van mei waren afgelast [omdat Hamas die volgens de prognoses zou winnen - red.].

De ontevredenheid over Abbas sloeg ook over naar de Fatach-beweging, de partij van de ouder wordende PA-leider. Verschillende jonge Fatach-leiders nemen geen bevelen meer aan van Abbas en handelen onafhankelijk van de PA. Dit is met name het geval in de stad Hebron, die al meer dan 210.000 Arabische inwoners heeft. De Palestijnse Autoriteit heeft de controle over de stad praktisch opgegeven en kijkt toe terwijl Hamas het vacuüm opvult.

Israël maakt zich ook zorgen over de groeiende invloed van Hamas en PIJ in de door de PA bestuurde gebieden. De IDF voert daar regelmatig nachtelijke acties uit tegen leden van de twee terroristische bewegingen. Zo arresteerden IDF-eenheden vorige week maandag­avond 100 Hamas-leden in Hebron.

De in Gaza gevestigde terreurorganisatie heeft haar kantoor in Turkije ingeschakeld om de terroristische activiteiten in Judea, Samaria en Jeruzalem te coördineren. Hamas-leider Saleh al-Arouri leidt persoonlijk de operaties van Hamas in deze gebieden vanuit Turkije en gaf eerder deze maand opdracht tot een aanval met een M-16-geweer op de Joodse stad Efrat in Judea.

Deze aanval mislukte omdat het M-16 geweer van de 16-jarige terrorist van Hebron vastliep. De jongeman werd vervolgens gearresteerd en uit zijn verhoor vernamen de Israëlische veiligheids­diensten en de IDF dat Hamas zijn activiteiten in andere delen van Samaria en Judea uitbreidt en dat het van plan is zijn terroris­tische aanvallen op Israëli's op te voeren.

Militaire oefening in Gaza

In de Gazastrook voerden Hamas en PIJ-eenheden vorige week hun voornemen uit om de samenwerking tussen de terroristische groeperingen uit te breiden.

Een grootschalige gezamenlijke militaire oefening demonstreerde de nieuwste wapens van Hamas en PIJ, en Hamas vuurde een anti-tank raket af op een replica van een Israëlische Merkava-tank. Enkele raketten werden ook afgevuurd naar de Middellandse Zee. Dit zou moeten aantonen dat Hamas en de Islamitische Jihad nog steeds over een raketten­arsenaal beschikken.

Een Palestijnse vrouw houdt een bord vast ter ondersteuning van de Islamitische Jihad en eist de vrijlating van de strijders van de groep uit Israëlische gevangenissen. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Nieuwe gevangenenruil?

Ondertussen klinken er meer bedreigingen tegen Israël door Hamas en PIJ-leiders, nadat de onder­hande­lingen met de Israëlische regering over een nieuwe gevan­genen­ruil zijn vastgelopen. Hamas eist dat Israël 1.000 Palestijnse terroristen, die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, vrijlaat in ruil voor de lichamen van twee dode IDF-soldaten en twee niet-Joodse Israëli's die in Gaza worden vastgehouden.

Israël lijkt echter vastbesloten niet dezelfde fout te maken als in 2011, toen 1.027 Palestijnse terroristen werden vrijgelaten in ruil voor IDF-soldaat Gilad Shalit, die in 2005 door Hamas werd ontvoerd.

Egyptische regeringsfunctionarissen hebben sinds mei geprobeerd om te onderhandelen betreffende een overeenkomst tussen Hamas en Israël over een mogelijke gevangenen­ruil, maar dat is blijkbaar niet gelukt.

Lees ook:
Verrassende erkenning over Palestijnse schoolboeken
Palestijnen vallen Joodse pelgrims aan bij Jozefs Graf

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.