Kerstavond in de Oude Stad van Jeruzalem

dinsdag 28 december 2021 |  Aviel Schneider
Na de Shabbat-maaltijd van afgelopen vrijdagavond besloten we Kerstavond te vieren in de Oude Stad van Jeruzalem. Om negen uur 's avonds parkeerden wij onze auto bij de Zion poort en liepen door de steegjes van de Oude Stad naar de Christchurch bij de Jaffapoort (foto).

Aanvankelijk waren we van plan de mis in de abdij van Dormitio bij te wonen, maar de kerk was gesloten. De abdij van Dormitio is een Duitstalige benedictijnenabdij op de berg Sion in Jeruzalem. De anders zo verlaten en donkere steegjes waren die avond echt druk. Er waren orthodoxe Joden die na de Shabbatmaaltijd wandelden, en Israëli's die op het Kerstfeest de verschillende kerken en missen in de Oude Stad van Jeruzalem wilden bezoeken. Naast de zwarte hoeden van de orthodoxe Joden, waren er ook veel rode en witte kerstmutsen. Alles was precies goed die avond. Kerstavond in Jeruzalem, in de christelijke en Armeense wijk, is iets bijzonders. Zoals kerstavond in een andere tijd, in de Middeleeuwen.

Op het terrein van Christchurch was een openbaar gebeuren en een ontmoetingsplaats voor Messiasbelijdende Joden. Veel Israëli's bezochten de kerk, en er werd zelfs glühwein geschonken. Wij gingen verder door de steegjes van de oude stad naar het Grieks-orthodoxe Patriarchaat, waar wij de Terra Santa kerk bezochten. Een orthodoxe kerk, alles in het Latijn, veel wierook.

Onderweg kregen we een tip dat we naar de Kerk van de Verlosser moesten gaan. Dat hoefde ons geen twee keer gezegd te worden, we gingen via de Kerk van het Heilig Graf naar de Lutherse Kerk. Om toegelaten te worden, moest iedereen zijn groene vaccinatiekaart tonen. Voor de mis werden alle Israëli's in het Hebreeuws welkom geheten. Afgezien van de preek werd alles in de mis gezongen, zelfs het evangelie van Lucas. De kerk was vol, de meesten waarschijnlijk Israëli's.

Toen de muzikale leider van het koor het lied "Stille Nacht, Heilige Nacht" inzette, riep hij het publiek op om na het eerste couplet mee te zingen. Het galmde in de kerk, het klonk alsof iedereen meezong, ook de Israëli's naast en voor mij. Ook Dochter van Zion werd door de Israëli's meegezongen. In de kerk klinkt alle muziek mooi, want er is een heel speciale akoestiek. Na de mis werd ook buiten de kerk glühwein uitgedeeld. De Israëli's houden van de hete punch.

De nacht was koud, zo'n drie tot vijf graden Celsius. Hier en daar ontmoetten we onderweg vrienden die ook de verschillende missen wilden bijwonen. Wij liepen verder langs de Via Dolorosa, langs kleine groepjes Israëlische bezoekers aan wie de geboorte van Jezus in de nacht van Kerstavond werd uitgelegd en hoe het christendom zich in de loop der millennia uit het Jodendom had ontwikkeld. Een spannend verhaal dat een levendige betekenis krijgt in de steegjes van de Oude Stad van Jeruzalem.

Jeruzalem is het centrum van de wereld, hier heeft zich vanaf het begin van de geschiedenis alles ontwikkeld. Een omstreden stad die bijna nooit echte rust kent. Maar op deze nacht, ondanks de donkere steegjes, was alles rustig. Met het verhaal van de geboorte van de Verlosser voor onze ogen, kunnen we echt zeggen: Stille nacht, heilige nacht in Jeruzalem.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.