'Beëindig vlieg­verbod, laat Israëli's Covid oplopen'

maandag 27 december 2021 |  Redactie Israel Today
Een top epidemioloog binnen Israël heeft aan de pers verklaard dat quarantaine momenteel niet langer beschermend werkt, en dus geen effectief beleid is, maar suggereert dat groeps-immuniteit door blootstelling aan de zwakkere Omikron variant nu de juiste aanpak is.

Afbeelding: Passagiers wachten in de rij voor een Covid-test voordat ze aan boord van een vlucht gaan. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Na bijna twee jaar van plotselinge en herhaalde lockdowns, intensieve handhaving van quarantaines en wat sommigen dwingende vaccinatie­campagnes zouden noemen, adviseren enkele belangrijke gezond­heids­functio­narissen nu dat de tijd is aangebroken om Israëli's gewoon Covid-19 te laten oplopen, en het gewone leven weer op te pakken.

'Het is waarschijnlijk nu de juiste tijd om een beleid te overwegen om de besmetting van mensen toe te laten', zei Prof. Itamar Grotto zondag tijdens een interview met Israël's publieke omroep Kan.

Grotto is geen voorstander van het voortdurend in quarantaine plaatsen van school­kinderen, telkens wanneer een van hun klas­genoten positief test op het coronavirus.

De suggestie van Prof. Grotto sloot aan bij eerdere oproepen om het coronavirus op zijn beloop te laten, en een groeps-immuniteit te laten ontwikkelen door massale besmetting. Hij suggereerde dat het nu de tijd is om dit beleid te overwegen, aangezien de Omikron-variant erg besmettelijk is gebleken, maar een veel minder ernstig ziekte­beeld kent dan de eerdere varianten. Dat betekent dat quarantaine geen doeltreffende preventieve maatregel meer is.

Welke maatregelen Israël op dit moment ook neemt, een groot percentage van de bevolking zal worden besmet door Omikron. Grotto voegde daaraan nog toe dat dit niet zal leiden tot een piek in het aantal ziekenhuisopnames. 'Dat zullen we niet meer meemaken', benadrukte de deskundige.

Prof. Grotto is niet zomaar een dokter die zijn theorieën uitdraagt. Hij is een ervaren epidemioloog die de afgelopen vier jaar adjunct-directeur van het Israëlische Ministerie van Volks­gezond­heid is geweest, en daarvoor directeur was van de nationale volks­gezond­heids­diensten.

Hij is vanaf het begin betrokken geweest bij de strijd in Israël tegen Covid-19. En op dit moment gelooft hij dat 'het nu meer een individueel probleem moet worden dan een publiek probleem'.

Prof. Itamar Grotto tijdens een persconferentie in het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid vorig jaar. (Foto: Flash90)

Beëindig het reisverbod

Zelfs de gezondheidsfunctionarissen die nog steeds proberen massale besmettingen te voorkomen, vinden dat het verbieden van vlieg­reizen een stap te ver is.

Walla News meldde, dat gezond­heids­deskundigen die de regering van premier Naftali Bennett adviseren, hebben voorgesteld om het verbod op vlieg­reizen naar zogenaamde ‘rode' landen binnen twee weken te beëindigen. Hun redenering was vergelijkbaar met die van prof. Grotto, namelijk dat de verspreiding van de Omikron-variant niet kan worden tegen­gehouden door Israëli's te verplichten binnen de Joodse Staat te blijven.

Momenteel heeft Israël 68 landen op de rode lijst gezet, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada en Frankrijk. Israëli's die toch naar deze landen reizen, moeten bij hun terugkeer in quarantaine, zelfs als zij volledig zijn gevaccineerd.

Lees ook:
Covid-beperkingen 'Ongeacht wat de mensen zeggen!'
Israëli's zijn verdeeld over vaccineren van kinderen
Terwijl landen discussiëren, start Israël met vierde prik
Grote stijging van aantal nieuwe coronagevallen

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.