Washington tot de PA over 'Palestina': "Begrepen"

zondag 26 december 2021 |  Stan Goodenough
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft woensdag het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, gesterkt met het nieuws dat Washington zich blijft inzetten voor het bereiken van de zogenaamde Tweestatenoplossing.

Afbeelding: De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan. (Foto: Michael Reynolds/EPA-EFE/POOL)

Deze ‘oplossing' omvat de door iedereen gesteunde diefstal van het voorouderlijk land van de Joden - dat ook Israëls strategische hoogvlakte vormt - zodat een nieuw Arabisch land kan worden geboren.

Sullivan had de derde ontmoeting van de Amerikaanse regering met Abbas in de afgelopen twee weken.
De veiligheidsadviseur was naar Jeruzalem gestuurd om druk uit te oefenen op Israël om de nucleaire installaties van Teheran niet aan te vallen. De vrees van Washington voor een dreigende Israëlische militaire actie tegen de Islamitische Republiek is toegenomen wegens de mislukkende besprekingen in Wenen tussen Iran en de wereldmachten.

Sullivan nam ook de tijd om over een andere - voor Israël - existentiële bedreiging te spreken en die te stimuleren. De VS investeert ook veel in de oprichting van Palestina.

Zoals is opgemerkt door veel Israëlische leiders, waaronder de premiers Benjamin Netanyahu en Yitzchak Rabin, is een Palestijnse Staat een wapen dat is ontworpen om de Joodse Staat te vernietigen. Alle Palestijnse Arabische organisaties - met inbegrip van de PA/PLO, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad - blijven zich in woord en daad inzetten om Palestina te gebruiken als springplank van waaruit Israël kan worden vernietigd.

Terwijl weinig details werden onthuld over wat Sullivan Abbas vertelde, was de PA-president minder terug­houdend in het onthullen van zijn standpunten. Deze omvatten:

  • ‘De noodzaak’ om een einde te maken aan ‘de Israëlische bezetting’ van ‘het land van de Staat Palestina.’
  • De noodzaak dat Israël de groei van Joodse gemeenschappen in Samaria en Judea stopt.
  • De noodzaak dat Israël een einde maakt aan de aanvallen en het terrorisme van [hij bedoelde 'door'] kolonisten.
  • Het belang van het respecteren van het ‘exclusieve recht’ van moslims om te bidden op de heiligste plaats van de Joden - de Tempelberg.
  • Een einde maken aan de uitzetting van Palestijnse Arabische illegale krakers in Jeruzalem.
  • Ervoor zorgen dat de PA de belastinginkomsten ontvangt die Israël inhoudt bij Palestijnse Arabieren die op Israëlisch soeverein grondgebied wonen. Met een deel van deze inkomsten worden de uitkeringen van de PA aan terroristen met Joods bloed aan de handen, gefinancierd.

Abbas heeft naar verluidt bij Sullivan geklaagd over Israëlische soevereine acties die volgens hem bedoeld zijn om de Tweestatenoplossing te dwarsbomen.

Abbas negeerde de aanhoudende schending door de PA van haar verplich­tingen onder de Oslo Akkoorden, en eiste dat Israël zijn overeenkomsten zou uitvoeren. Een dergelijke naleving, zei hij, zou bijdragen aan het ‘opstarten van een echt politiek proces in over­een­stemming met de resoluties inzake inter­nationale legitimiteit’.

Waarnemers hebben opgemerkt hoe de Palestijnse Autoriteit uit lange ervaring heeft geleerd dat zij de inter­nationale gemeen­schap met succes kan misleiden, door deze haar beweringen over het internationaal recht te doen geloven door herhaal­delijk te verkondigen dat dergelijke wetten bestaan.

Talrijke deskundigen - onder wie juristen en academici die tot de top van hun vakgebied behoren - hebben een reeks internationale wetten die deze beweringen ontkrachten gedocu­men­teerd en bear­gumen­teerd, die de Joodse vestiging in geheel Judea en Samaria steunen, en de Arabische beweringen weerleggen.

Een overweldigende meerderheid van wereldleiders omarmt het Palestijnse verhaal en verwerpt het Joodse.

Lees ook:
VN: Palestijnen, blijf aandringen op een eigen Staat!
Palestijnen zijn economisch afhankelijk van Israël

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.