Terwijl landen discussiëren, start Israël met vierde prik

zondag 26 december 2021 |  Stan Goodenough
Een Israëlische hoogleraar virologie waarschuwde zijn regering woensdag tegen het beginnen van een vierde vaccinatie tegen de Omikron-variant, omdat er niet voldoende gegevens zijn om een actie te valideren die sommigen als drastisch en voorbarig beschouwen.

Professor Tsvika Granot van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zei dat het belangrijk was te wachten op verdere evaluatie van de effecten op personen van de Omikron-variant, die tot nu toe mild lijkt in vergelijking met zijn voorgangers.

Twee bemoedigende rapporten die donderdag in Groot-Brittannië circuleerden, evenals berichten van artsen uit Zuid-Afrika, waar Omikron voor het eerst werd aangetoond, wijzen erop dat er minder kans is dat Omikron leidt tot over­stelpende zieken­huis­opnames.

Granot's voorzichtigheid volgde op de enthousiaste aankondiging die premier Naftali Bennett dinsdag deed, dat Israël onmiddellijk zal beginnen met een programma om geselecteerde burgers te injecteren met een vierde dosis van het Corona-vaccin.

De meeste landen, waaronder het Groot-Brittannië, dringen er bij hun onderdanen op aan om de derde 'booster' te krijgen. De bestuurs­organen in verschillende delen van de Britse eilanden - Engeland, Schotland, Wales en Ierland - liggen echter met elkaar overhoop, in sommige gevallen hevig, over de beperkingen die zij in dit stadium aan hun bevolking moeten opleggen.

Andere landen hebben nog steeds moeite om de tweede dosis van het vaccin in de armen van het grootste deel van hun bevolking te krijgen, terwijl veel onder­ontwik­kelde landen door een tekort aan vaccins nog niet eens zijn begonnen met een effectieve distributie van de eerste dosis.

Bennett zei dinsdag dat het besluit om met een vierde vaccinatie­campagne te beginnen 'geweldig nieuws is dat ons zal helpen om door de Omikron-golf te komen die de wereld overspoelt'.

Een groot deel van de internationale gemeenschap heeft Israëls aanpak van Covid-19 nagevolgd en beschouwt de Joodse Staat als een model.
Bennett verklaarde trots dat 'de burgers van Israël de eersten in de wereld waren die de derde dosis van het Covid-19-vaccin ontvingen, en we blijven ook pionieren met de vierde dosis.'

Maar Granot betoogde dat de samenstelling van het vaccin moest worden aangepast om Omikron te weerstaan: 'Het coronavirus is veranderd en het vaccin is niet zo efficiënt als het zou kunnen zijn als we een bijgewerkt vaccin hadden,' zei hij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.