50 overlevenden van terreuraanslagen vieren hun Bat- en Bar-Mitswa met president Herzog

woensdag 22 december 2021 |  Yossi A
President Isaac Herzog en zijn vrouw Michal ontvingen tijdens een gala-evenement in de residentie van de president, zo'n 50 bat-mitswa-meisjes en bar-mitswa-jongens, die slachtoffer geworden zijn van terroristisch geweld.

Dit jaar werd het evenement gepresenteerd door Gal Gvaram en was zanger Dudu Aharon erbij. De ceremonie werd ook bijgewoond door de minister van Welzijn en Sociale Zaken Meir Cohen, de voorzitter van de Organisatie van Slachtoffers van Vijandelijke Handelingen, Ivy Mozes, en de directeur-generaal van het Nationaal Verzekerings­instituut, Meir Spiegel. De bar- en bat mitswa-vieringen worden al 19 jaar georganiseerd door de Organisatie van de Slachtoffers van Vijandelijke Handelingen.

President Herzog hield een openingstoespraak en memoreerde: 'In het leven van ieder van ons zijn er belangrijke momenten die de loop van ons leven kunnen veranderen, maar die ook onze identiteit mede kunnen vormen. Een bat- of bar mitswa is zo'n moment - een moment van opname in de gemeen­schap, een moment van over­gang van kinder­tijd naar volwassen­heid, een moment van aanvaar­ding van verant­woor­de­lijk­heid en, bovenal, een moment waarbij uitdrukking wordt gegeven aan de kracht van familie'.

President Herzog spreekt. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

De president wendde zich tot de feestvierders en vervolgde: 'Ieder van jullie heeft in zijn leven een of meerdere van deze moeilijke momenten meegemaakt. Een aangrij­pend moment waardoor de loop van je leven abrupt veranderde, en je zonder dat je het wilde, een andere wereld binnen­stapte, een wereld met pijn, voor jou en voor je dierbaren. Een wereld met voort­durende momenten van moeilijk­heden en uitdagingen, niets minder dan dat, een wereld van het ontdekken van moed en geestelijke kracht. En net als de revalidatie, die jullie hebben doorgemaakt en met veel volharding hebben bereikt, maar die ook jullie familie heeft doorgemaakt, zo zal het ook worden in de levensfase van het verder opgroeien, die jullie nu binnengaan. Het is een proces'.  

In augustus 2018 speelde Yair op de speelplaats in de stad Sderot, waar hij woonde, toen een raket insloeg. Yair liep een ernstig trauma op en werd erkend als slachtoffer van de vijandelijkheden. Yair, die bij de plechtigheid aanwezig was, zei: 'Sindsdien is mijn leven veranderd van een normaal kind dat buiten wil gaan spelen, in een kind dat bang is om naar buiten te gaan en het grootste deel van zijn tijd thuis doorbrengt. Bepaalde geluiden maken me nerveus, ik word bang dat alles terugkomt. Het bereiken van de bar mitswa leeftijd betekent dat je een nieuwe schakel wordt in de prachtige keten binnen het volk Israël. We laten ons niet klein krijgen, en dit evenement is een weerspiegeling van onze kracht en ons vermogen om met angst en vrees om te gaan'.

Minister van Welzijn en Sociale Zaken Meir Cohen voegde daaraan toe: 'Ik bedank president Isa'ac Herzog en zijn vrouw voor hun uitnodiging voor dit opwindende evenement. Ik ben erg blij hier vandaag te mogen zijn met hen, die hun bat mitswa en bar mitswa vieren met hun families, en dit belangrijke moment in hun leven te mogen meemaken. Ik voel het als een aangename plicht u allen te verwelkomen in een leven vol geluk en, natuurlijk, zelfrealisatie'.

Ivy Mozes, voorzitter van de Organisatie van Slachtoffers van Vijandelijke Handelingen, zei: 'In deze dagen van een nieuwe golf van terroristische aanslagen op de burgers van onze Staat, vormt deze bijeenkomst hier in de residentie van de president, en de vreugde van degenen die hun bar- en bat mitswa vieren, het bewijs van de over­winning van Israël op het terrorisme. Mijn enige verzoek is dat de Staat Israël de rouwende en gewonde families omarmt en steunt, ook als ze niet meer in het nieuws zijn, want mensen zoals ik weten dat de wonden van terreur nooit verdwijnen'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.