De wereld voeden: Rundvlees zonder runderen

woensdag 22 december 2021 |  Yonatan Visser
Aleph Farms wil ‘de wereld voeden en de planeet beschermen’, zo schrijft het bedrijf op zijn website. De Israëlische startup produceert kweek­vlees door gebruik te maken van een broncel van runderen.

Aleph Farms voedt deze broncellen vervolgens met een groente­soep en laat de cellen binnen een ‘zeer gecon­tro­leerde atmosfeer’ uitgroeien tot een biefstuk. ‘We hoeven de koe geen kwaad te doen. En omdat alles onder steriele omstan­dig­heden plaatsvindt, zijn antibiotica overbodig. Dit vermindert de ecologische impact van de rund­vlees­productie enorm in vergelijking met de standaard industriële methode’, vertelde Lee Recht, vicepresident van het bedrijf, aan de Jerusalem Post.

Vorig jaar voerde Aleph Farms een levens­cyclus­analyse uit waaruit bleek dat de methode de ecologische voetafdruk met tweeën­negentig procent, en de water­voet­afdruk met achten­zeventig procent vermindert. In vergelijking met de huidige manier van vlees produceren wordt de land­voet­afdruk met vijfennegentig procent gereduceerd.
Lee Recht: ‘De voedingsindustrie is momenteel verant­woordelijk voor dertig procent van de broei­kas­gassen, en de helft daarvan wordt veroorzaakt door de vlees­industrie'.


De toenmalige premier Benjamin Netanyahu maakt kennis met het kweekvlees van Aleph Farms. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Lees ook:
5 cultivated meat startups taking off because of corona
The world’s first lab-grown steak.

Dit artikel (zonder de video) verscheen in het december­nummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.