Groeten uit Israël - Twee verschillende werelden

donderdag 2 december 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

We leven in een vreemde tijd. Als je de TV aan zet, krijg je de indruk dat we weer midden in de strijd tegen Corona zijn beland. De nieuws­programma's's beginnen weer met berichten over Corona, nu is het ‘Omicron' dat ons bezig houdt. Israël is weer gesloten voor toeristen uit het buiten­land, en Israëli's die terug­keren van hun vakantie, moeten nu direct naar de pas geopende Corona-hotels. Maar als ik buiten op straat loop, zie ik niets van die Corona-paniek, alles lijkt volkomen normaal.

'Waar hebben ze het eigenlijk over op TV?'- zou je je kunnen afvragen. Bijna nergens wordt je gecontroleerd op het veel­be­sproken 'groene paspoort'. Het is alsof er twee parallelle werelden zijn, een wereld die gedomi­neerd wordt door de angst voor Corona, en de volkomen normale wereld waar ook zonder Corona genoeg problemen te over­winnen zijn, zoals het toenemende geweld in de zuidelijke Negev, waar Bedoeïenen stenen gooien naar bussen, in het wilde weg schieten of Joodse meisjes op straat lastigvallen. De Israëlische politie heeft het moeilijk om de wetteloosheid in de Negev aan te pakken.

En dan speelt hier helaas nog steeds de actuele kwestie van het hoge aantal verkeers­ongevallen, waarbij per week veel meer mensen om het leven komen dan door Corona. Het is jammer dat we hier­tegen nog geen vaccin hebben ontwikkeld. En hoe zit het met de eindeloze verkeers­opstop­pingen? Of de hoge kosten van het levens­onderhoud? En hoe moeten jonge stellen tegen­woordig aan een eigen huis komen?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Corona-ontkenner, maar het wordt tijd dat we met Corona leren leven. De huidige Omicron-variant lijkt veel goed­aardiger te zijn dan eerst werd gevreesd. Er zijn momenteel vier of zes mensen in Israël besmet met het virus. En niemand is echt ziek. Het is gewoon nog steeds de angst voor het onbekende, die de regeringen van de wereld tot vaak extreme maat­regelen doet besluiten.

Nog maar net had Israël had haar grenzen voor toeristen opengesteld, of ze werden alweer gesloten, en dat uitgerekend tijdens Chanoekah en de Kerst­periode. Onze premier Naftali Bennett adviseerde ons vrijdag om niet naar het buiten­land te vliegen, maar gisteren werd bekend dat zijn vrouw en kinderen per vliegtuig op vakantie waren gegaan. Nogal vreemd. Moet hij niet zelf het goede voorbeeld geven en zijn eigen advies opvolgen? Onze minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is ook van plan een privé-vakantie in te lassen, na zijn officiële bezoek aan Engeland. Nou ja….

Chanoekah, de vierde kaars (Foto: Dov Eilon)

Nu weer terug naar de normaliteit. Gisteravond hebben we de vierde Chanoekah-kaars aangestoken, waarbij natuurlijk ook de soefganiot (zoete bollen) niet mochten ontbreken, en dat is vaak een echt probleem voor mij. Gisteren ben ik er echter in geslaagd om slechts een halve sufgania te eten, ik wil immers in mijn nette pak passen, dat klaar hangt voor de bruiloft van onze zoon volgende week!

De achtste Chanoekah-kaars aansteken
Zondag zijn onze lezers die de Duitse taal beheersen uitgenodigd om samen met ons de achtste en laatste kaars van Chanoekah aan te steken, en met ons in gesprek te gaan over alles wat er op dit moment in Israël gebeurt. Om mee te doen, hoeft u alleen maar HIER te klikken op zondag 5 december tegen 18 uur. Koop wat soefganiot, zodat u de Chanoekah-sfeer ook echt kunt proeven. We kijken ernaar uit u daar te zien! 

Gisteren regende het in Jeruzalem. Vandaag schijnt het weer zonnig te worden (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met in de ochtenduren kans op wat regen. Normale temperaturen voor de tijd van het jaar: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea ligt op 210,685 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,885 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige donderdag en alvast een prettig weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.