Links bekritiseert Herzogs Chanoekah-viering in Hebron

zondag 28 november 2021 |  Ryan Jones
De Israëlische president Isa'ak Herzog is afkomstig uit de linkse Arbeidspartij, maar hij is zeker geen lieveling van de linkse liberalen wanneer hij deze feestweek naar Hebron gaat om Chanoekah te beginnen met de gehate 'Joodse kolonisten.'

Chanoekah begint zondagavond met het aansteken van de eerste van acht kaarsen die de wonder­baarlijke herinwijding van de Tempel in Jeruzalem door de Makkabeeën symboliseren. Herzog heeft besloten dat hij als president die kaars zal aansteken op de op één na heiligste plaats van het Jodendom, de Grot van de Patriarchen.

Dat besluit valt niet bij iedereen in goede aarde.
'De president moet een verenigende figuur zijn. De controle over Hebron, en de bezette gebieden in het bijzonder, is in een scherp politiek dispuut. Van alle nederzettingen is de nederzetting in Hebron bij de Grot van de Patriarchen de schandelijkste,' benadrukten drie leden van de Knesset van de linkse partij Meretz in een open verklaring aan Herzog.

Zij gingen niet in detail in op de vraag waarom zij het als 'schandalig' beschouwen dat Israël de Joodse eredienst mogelijk zou maken op de plaats waar Abraham, Izaäk en Jakob begraven liggen.

Een gezamenlijke verklaring van verschillende linkse NGO's, waaronder Peace Now en Breaking the Silence, beschuldigde Herzog van het 'legitimeren van apartheid' door de heilige plaats te bezoeken en er feest te vieren met mede-Joden.

De terreurorganisatie Hamas heeft de Israëlische president ook bekritiseerd en noemde zijn bezoek aan Hebron een 'provocatie' en een 'schending' van de heiligheid van de heilige plaats. De Islam vereert ook de Grot van de Patriarchen als de begraafplaats van Abraham en andere 'Moslim' profeten, en beschouwt Joodse verering daar als een bezoedeling.

Hamas heeft de plaatselijke Palestijnen opgeroepen tot geweld tegen de Israëli's tijdens Herzogs bezoek.

Lees ook:
Heel Israël viert het Chanoekah feest, ondanks Corona
Shabbatsviering in Hebron

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.