Groeten uit Israël - Omikron variant, en wat nu?

zondag 28 november 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Eigenlijk wilde ik u vandaag, zoals gewoonlijk, welkom heten in een nieuwe week, en iets schrijven over Chanoekah, het lichtjesfeest dat vanavond begint met het aansteken van de eerste kaars van de Chanoekah-kandelaar. Dit is altijd een bijzondere tijd voor ons, de hele sfeer is bijzonder.

Ik wilde ook iets schrijven over de ‘soefganiot' die nu overal te koop zijn. Elk jaar zijn er nieuwe ‘collecties' van dit heerlijke gebak, dat erg lijkt op de ‘Berliner bollen' die u wel kent. Kent u de geur van verse en nog warme soefganiot?

Samen met de geur van brandende kaarsen tijdens Chanoeka zorgen die voor deze fijne feestsfeer, ook al krijg je helemaal geen vrije dag voor deze mooiste van alle feestdagen. Alleen de school­kinderen krijgen Chanoeka vakantie. En de studenten krijgen altijd ook een dag vrij.
Ik wilde in mijn artikel u dus gewoon een feestelijke sfeer meegeven.

Soefganiot (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar toen kwam Omikron langs
En wat moet ik zeggen? Plotseling duikt deze nieuwe variant van het coronavirus op, op een moment dat wij hier in Israël al bijna vergeten waren dat corona ook nog bestond. Nauwelijks had deze nieuwe variant zijn naam gekregen, of de Corona-commissie kwam na lange tijd weer bijeen en besloot tot nieuwe, maar feitelijk oude beperkingen. Vanaf middernacht zal Israël voor tenminste twee weken weer voor toeristen op slot zijn!  

Dit voelde als een klap in ons gezicht. Nog geen week geleden schreven we met vreugde op onze website Israël is weer open voor toeristen. En nu zijn we voorlopig weer teruggezet. Het is de angst voor het onbekende, die onze regering ertoe heeft aangezet deze voor­zorgs­maat­regelen te nemen. Over ongeveer een week zullen we meer weten over de situatie die nu is ontstaan. Na een tijdje weet men over het algemeen inhoudelijk wat meer, maar nu weten we gewoon niet genoeg over deze nieuwe corona-variant, vandaar deze ferme besluiten, die velen buiten­sporig vinden. Laten we hopen dat alles er over veertien dagen beter uitziet dan we vreesden.

De Luchthaven Ben Goerion zal voorlopig weer wat leger zijn. Toeristen mogen Israël niet binnen, Israëli's die uit het buitenland komen, moeten in quarantaine totdat zij negatief testen. En degenen die uit Afrika komen zullen zelfs naar een quarantaine­hotel worden gebracht. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Zoals ik u misschien al verteld heb, gaat onze zoon volgende week trouwen. Eigenlijk was het de bedoeling dat mijn zus, die met haar twee kinderen in Engeland woont, bij deze heuglijke gebeurtenis aanwezig zou zijn. Maar we vermoedden al enige tijd geleden dat dit niet gemakkelijk zou worden vanwege Corona. Daarom hebben we besloten onze familie­reünie uit te stellen tot volgend jaar zomer, in de hoop dat dan alles wat gemak­kelijker zal verlopen. Ik heb mijn zus al vier jaar niet meer gezien, alleen virtueel via WhatsApp. Nu hopen we allemaal dat Omikron deze bruiloft niet zal bederven.

We maakten ons eigenlijk alleen maar zorgen over het weer, want de winter moet toch een keer komen. Tot nu toe is het hier nog bijna zomers warm, dus Corona blijft onze enige zorg voor de aanstaande bruiloft.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk helder en gedeeltelijk bewolkt en het wordt nog wat warmer. Het is veel te warm voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 210,675 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,875 meter onder de bovengrens.

Vrolijke Chanoekah! (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige zondag, een mooie eerste advent en een gelukkig Chanoekah-feest. Het ga u goed.

Chanoekah Same'ach vanuit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.