Israël neemt maatregelen tegen nieuwe Covid-variant

zondag 28 november 2021 |  Redactie Israel Today
• Gevaardelijke Omikron-variant nu ook in Israel,
• Kunnen de huidige vaccins een uitbraak stoppen?
• Israëli's terug uit Afrika een week in quarantaine,
• Criteria voor 'Groen paspoort' worden niet versoepeld.

Van een Israëli die deze week uit het Afrikaanse land Malawi naar het land terugkeerde, werd bevestigd dat hij besmet was met een sterk gemuteerde nieuwe variant van Covid-19. Zeven andere teruggekeerde Israëli's hebben mogelijk ook de nieuwe variant opgelopen en bevinden zich momenteel in quarantaine.

De nieuwe Coronavirus variant, die de weten­schap­pe­lijke naam B.1.1.529 en de roepnaam 'omikron' draagt, combineert de 'alpha', 'beta' en 'delta' varianten en heeft 15 mutaties. Ambtenaren van het ministerie van Volks­gezond­heid die de regering vrijdag­ochtend infor­meer­den, noemden het een 'supervariant'.

Gevreesd wordt dat de huidige vaccinaties die aan het grootste deel van de Israëlische bevolking zijn toege­diend, volstrekt ontoe­reikend zullen zijn om een nieuwe golf van besmet­tingen door deze gemuteerde stam een halt toe te roepen.

Premier Naftali Bennett voegde een aantal Afrikaanse landen, waaronder Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozam­bique toe aan de lijst van plaatsen van waaruit Israël voorlopig niemand zal toelaten, maar het zou al te laat kunnen zijn. Israëli's die uit deze landen terugkeren (ook indien zij via een ander land reisden) moeten zeven dagen in een coronahotel in quarantaine, ook al hebben ze drie vaccinaties ontvangen, terwijl twee PCR-testen (aan het begin en het einde van de quarantaine-periode) een negatieve uitslag moeten geven.
Deze lijst is intussen uitgebreid tot vijftig Afrikaanse landen. Israëli's die het land verlaten, moeten ook beloven dat zij deze landen niet zullen bezoeken.

Het Thuisfrontcommando van de IDF heeft inmiddels honderden Israëli's opgespoord die de laatste tijd uit Afrika zijn teruggekeerd, en hen opgedragen een PCR-test te ondergaan en in isolatie te gaan tot een negatieve uitslag is verkregen. Er moeten momenteel nog 800 van hen worden opgespoord. Vliegtuigen uit Afrikaanse landen worden op luchthaven Ben Goerion apart ontvangen op Terminal 1 om hun passagiers naar quarantaine­hotels te begeleiden.

Bennett en andere topambtenaren van de regering hielden vrijdagochtend een spoedvergadering en zeiden dat ze de situatie zouden blijven evalueren en spoedig de juiste koers zouden bepalen. 'We bevinden ons momenteel op de rand van een noodsituatie, ik vraag iedereen om volledig voorbereid te zijn en gemobiliseerd te worden voor werk rond de klok,' vertelde Bennett aan zijn regering.

Criteria voor 'Groen paspoort' niet versoepeld
Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid maakte afgelopen dinsdag bekend, dat de regels voor het verkrijgen van een 'groen paspoort' niet worden versoepeld. De nieuwe regel zou Israëli's die waren ingeënt tegen of hersteld van COVID-19 terwijl ze buiten het land waren, in staat hebben gesteld om toch een tijdelijk Groen Paspoort (Tav Yarok in het Hebreeuws) te verkrijgen bij een ziekenfonds.

Opmerkzame Israëli's ontdekten een route voor niet-gevaccineerden om via de website van het ministerie toch een groen paspoort te regelen. Wegens deze 'criminele activiteit' zullen Israëli's die in het buitenland zijn hersteld van of ingeënt tegen Covid-19 niet langer de quarantaine kunnen verlaten of een Groen Paspoort kunnen krijgen alvorens dit is geregeld met hun ziekenfonds.

Lees ook:
Israël oefent voor volgende golf Corona-besmettingen
PM Bennett: New strain is extremely concerning

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.