'Onze plannen liggen klaar mocht de diplomatie falen'

vrijdag 26 november 2021 |  Redactie Israel Today
Amerikaanse functionarissen kwamen woensdag dichter dan ooit bij het dreigen met militair geweld, mocht Iran doorgaan met zijn uitda­gende kern­wapen­programma. De regering-Biden verzekert de bond­genoten dat het niet werk­loos zal toezien als Iran onver­zette­lijk blijft.

Afbeelding: Het Amerikaanse vliegdekschip 'George H. W. Bush' bezocht Israël in 2017. (Foto: Flash90)

'Onze president zei dat Iran geen kernwapen zal krijgen', zei generaal Kenneth McKenzie tegen TIME magazine. 'De diplomaten hebben hierin de leiding, maar Central Command heeft altijd diverse plannen die we kunnen uitvoeren, als we daartoe opdracht krijgen.'

Generaal McKenzie is de commandant van het US Central Command (CENTCOM). Hij is verant­woorde­lijk voor het Midden-Oosten. Met andere woorden, als het bevel zou worden gegeven voor militaire actie tegen Iran, dan zou CENTCOM de leiding hebben. Dat deze verklaring werd afgegeven door generaal McKenzie werd gezien als een directe waar­schuwing aan de ayatollahs.

Een door de VS geleide groep van wereld­machten zal volgende week in Wenen de onder­hande­lingen met Iran hervatten. Maar nu Rafael Grossi, hoofd van de Inter­nationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), er deze week niet in is geslaagd een akkoord met Teheran te bereiken over hernieuwd internationaal toezicht, vervliegt de hoop. En de tijd verstrijkt snel.

'Ze zijn er deze keer heel dichtbij,' zei McKenzie. 'Ik denk dat ze van het idee houden dat ze kunnen uitbreken.'

Dat is waarover Israël het meest bezorgd is. Iran hoeft niet daad­werkelijk een atoom­wapen te produ­ceren om met zijn nucleaire programma het machts­evenwicht in het Midden-Oosten te verstoren. Een 'nucleaire drempel­staat' worden is voldoende.

Er zijn een aantal nucleaire drempelstaten in de wereld. Over de meeste daarvan, zoals Japan, maakt de internationale gemeenschap zich geen zorgen. Maar een land als Iran zou deze status gebruiken om zijn buren te bedreigen, en een sterk afschrik­middel vormen tegen degenen die zich verzetten tegen zijn plannen voor regionale hegemonie.

Het zou bijvoorbeeld voor Israël veel moeilijker worden om Iraanse troepen in Syrië of zijn Hezbollah-bond­genoten in Libanon aan te vallen, indien Teheran als reactie daarop zou dreigen met de productie van een atoombom.

Bovendien zouden de soennitische Arabische Staten een Iran met een nucleaire drempel net zo min kunnen tolereren als Israël. Er is een grote kans dat indien Iran deze status zou bereiken, dit een nucleaire wapen­wed­loop in het Midden-Oosten zou ontketenen.

De Amerikaanse onderhandelaar Rob Malley probeerde Israël en de soennitische Arabische Staten gerust te stellen, dat Washington de situatie nauwlettend in het oog zal houden, en 'niet werkeloos zal toezien' indien Iran doorzet in de richting van een kernwapen, ook al veinst het onder­hande­lingen in Wenen.

'Als ze ongemakkelijk dichtbij komen, dan zullen we natuurlijk niet voorbereid zijn om werk­loos toe te zien,' zei Malley deze week tegen National Public Radio (NPR). 'We zullen dien­over­een­komstig reageren.'

Lees ook:
Top US general says Iran ‘very close’ to bomb, plans are ready if diplomacy fails
Mossad-leider wil activiteiten tegen Iran opvoeren
Knessetlid: 'We moeten Iran nu aanvallen'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.