Israël vervangt rijdende artillerie door Sigma

donderdag 25 november 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Na decennia gebruik neemt het Israëlische leger lang­zaam­aan afscheid van de Ameri­kaanse gepantserde houwitser M109, en gaat deze vervangen door de in Israël ontworpen en groten­deels gemaakte Sigma zelfrijdende houwitser.

In de Yom Kippoer-oorlog van 1973 deed de in Ameriva gemaakte M109 al dienst, en dat doet hij nu nog steeds, maar het ziet er nu toch naar uit dat de M109, met zijn 155 mm kaliber kanon, in 2023 grotendeels vervangen zal zijn door de Sigma.  

Sigma is een zelfrijdende houwitser met eveneens 155 mm kaliber, die in staat is om automatisch het kanon­systeem te laden en te legen, en kent snelle actietijden en een hoge vuursnelheid. Het biedt een beschermde cabine voor een bemanning van drie personen. Afhankelijk van de missie is Sigma in staat om automatisch het vereiste projectiel, drijfgas en ontsteker te selecteren en te laden en het kanon te richten om doelen optimaal te kunnen aanvallen.

Het vuursysteem wordt in Israël gemaakt, en is ontworpen door het bedrijf Elbit Systems. Het onderstel wordt gemaakt in Amerika, bij een dochterbedrijf van Elbit Systems. Het onderstel rijdt op wielen, in tegen­stelling tot de M109, die op rupsbanden rijdt.  

Bezhalel (Butzi) Machlis, President en CEO van Elbit Systems, zei: ‘Het Sigma-systeem komt effectief tegemoet aan de groeiende behoefte van strijdkrachten om de effectiviteit van hun artillerie­formaties te verbeteren en de levens­cyclus­kosten te verlagen, terwijl de precisie, snelheid, autonomie en over­levings­kansen worden verbeterd. Het Sigma-systeem is gebaseerd op de kennis en ervaring die het bedrijf gedurende tientallen jaren heeft opgebouwd bij het leveren van artillerie­systemen aan tal van klanten, zoals het nieuwe 155 mm volautomatische zelfrijdende artilleriekanon Sigma voor de Israel Defense Forces’.  

Het is de bedoeling dat de M109 in het jaar 2023 zal zijn vervangen door de Sigma. De IDF heeft vanaf 1973 zo’n 550 M109’s in dienst gehad, in verschillende versies. In elke confrontatie van de IDF, waarbij grond­troepen grootschalig werden ingezet, is de M109 ingezet. (Ook het Nederlandse leger heeft de M109 in dienst gehad, tot 2008).

 
M109 zelfrijdende 155 mm houwitser van het Israëlische leger. (Foto: Wikimedia)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.