'We blijven oorlog voeren tot op de Dag des Oordeels'

woensdag 24 november 2021 |  Ryan Jones
Palestijnen in Oost-Jeruzalem maken duidelijk dat Israël elke hoop op vreedzame coëxistentie met Arabieren in het Heilige Land kan vergeten. Het door het Westen gepromote ‘land-voor-vrede-proces’ lijkt zijn doel niet te hebben bereikt. 

'U bent een Jood. U kunt hier komen als toerist, maar daarna gaat u terug naar uw eigen land. Niemand zal accepteren dat uw jouw land is!' Met deze woorden werd een Israëlische journalist maandag afgepoeierd, toen hij reacties vroeg aan lokale Jeruzalemse Arabieren, naar aanleiding van een dodelijke terroristische schietpartij in de oude Stad van Jeruzalem, een dag daarvoor.

Zondagochtend vroeg opende een inwoner van de noordelijke voorstad Shuafat van Jeruzalem, vaak omschreven als een Palestijns ‘vluchtelingen­kamp', het vuur in de smalle steegjes van de Oude Stad van Jeruzalem. De terrorist, een 42-jarige vader van vijf kinderen, slaagde er in een Israëli te doden, en vier anderen te verwonden, voordat hij door veilig­heids­troepen werd dood­geschoten.

In Jeruzalem is het aantal gewelddadige incidenten de laatste weken toegenomen. Om een idee te krijgen van de stemming op straat, vroeg Channel 12 verslaggever Ohad Chemo, die vloeiend Arabisch spreekt, aan jonge Arabische inwoners van Shuafat, wat zij vonden van de fatale aanslag van zondag.

De antwoorden waren ontmoedigend, en bevestigen dat het vredesproces, met het doel om het gedachten­goed van de gemid­delde Arabier te veranderen, tot nu toe niet is geslaagd. Een geweld­dadige ideologie, of die nu islamitisch of nationalistisch is, blijft de overhand houden.

'Dit is mijn land, man! Mijn land! Denk je dat ik gewoon naar Jordanië ga en het land aan jou overlaat? Jullie hebben dit land in 1948 van mij gestolen', zei een jonge Arabier tegen de Israëlische verslaggever. 'De oorlog tussen ons zal duren tot de Dag des Oordeels, want dit is ons land. Jullie dachten dat de oude generatie zou verdwijnen en de jongeren het zouden vergeten. Maar jullie zullen spoedig meer angst gaan ervaren'.

Een andere jonge locale Arabier, die wist dat hij in het Israëlische avondnieuws zou komen, zei tegen de camera: 'Ik wil elke Jood die nu naar me kijkt, zeggen terug te gaan naar zijn land [van herkomst]'.

Chemo probeerde de jonge Arabieren eraan te herinneren, dat dit ook voor de Joden hun voorouderlijk land is, hun herboren staat.

Het antwoord van de jonge Arabieren kwam direct: 'Ik accepteer niet dat dit jullie land is. Niemand hier accepteert dat. Wil je als Jood hierheen komen? Kom dan als toerist, en ga dan naar huis, naar jouw land'.

Inderdaad, als het waar is wat deze jonge mannen zeggen, en een meer­derheid, zo niet alle Palestijnen nog steeds het idee afwijzen dat Joden een geschie­denis en een plaats in dit land hebben, dan is aan Israëls voor­naamste voor­waarde voor vrede nog steeds niet voldaan.

Kortom, wij zijn nog ver verwijderd van een vreedzame samen­leving, die door het Westen is gepoogd te bemiddelen via een 'land-voor-vrede-proces’, wat inmiddels toch zijn vruchten zou hebben moeten afwerpen. Als jonge Arabieren opgevoed blijven worden met de idealen die deze jonge mannen verwoorden, zullen we er misschien nooit komen.

Lees ook:
Opiniepeiling van PSR: Dit is wat de Palestijnen willen,
De Palestijnse versie van de Wannsee Conferentie,
Wat zit er achter de laatste geweldsgolf in Jeruzalem?,
Tweestatenoplossing: never – nooit – niet. (Opinie-artikel van Likoed Nederland).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.