Oppakken groep Hamasstrijders voorkomt aanslagen

dinsdag 23 november 2021 |  Yossi A
De Israëlisch veiligheids­dienst Shin Bet, de IDF en de Israëlische politie hebben in de afgelopen weken een uitgebreid Hamas-terro­risten­netwerk ontdekt en opgerold. Het werd geleid door hoogge­plaatste Hamas-figuren die in het buiten­land wonen.

Het netwerk opereerde in heel Judea en Samaria, met als doel het uitvoeren van aanslagen in verschillende gebieden van de Bijbelse gebieden, en in Jeruzalem. Als onderdeel van de operatie zijn meer dan 50 Hamas-agenten gearresteerd (waarbij er enkelen sneuvelden), en is een grote hoeveelheid geld, wapens en materiaal voor het maken van explosieven in beslag genomen.

Het netwerk werd gefinancierd en beheerd door hoge Hamas-fiunctionarissen, en lokaal geleid door Saleh al-Arouri en Zacharia Najib. Laatstgenoemde is een terrorist die gevangen werd gezet voor de ontvoering van een IDF-soldaat en later werd vrijgelaten als onder­deel van de deal voor de vrijlating van Gilad Shalit in 2011.


Wapens in beslag genomen door Israëlische veiligheidstroepen bij een inval in een massaal terreur­netwerk van Hamas. (Foto: Algemene Veiligheidsdienst)

Rekrutering en oprichting van infrastructuur in Judea en Samaria
Palestijnse ‘activisten’ uit de hele zogenoemde ‘Westelijke Jordaanoever’ werden met succes gerekruteerd, waaronder Hijazi Qawasmeh, een 37-jarige Hamas-agent uit Hebron, die in het verleden verscheidene malen werd gearresteerd wegens het beramen van terroristische aanslagen. Qawasmeh stamt uit een familie van prominente Hamas-agenten die nog steeds actief zijn in de activiteiten van de terreur­groep in de hele regio.

Belofte om een kidnap-aanval te financieren
Qawasmeh ontmoette naar verluidt hoge Hamas-functio­narissen in het buiten­land, die hem opdroegen aanslagen te gaan plegen. Arouri zou de lokale cel één miljoen dollar hebben geboden om een aanval uit te voeren, met als doel het ontvoeren van Israëli's. Later kreeg hij honderd­duizenden dollars om het plan in gang te zetten.

Andere gerekruteerde agenten, waaronder Ahmad Zahran, kregen geld om wapens te bemachtigen en explosieven te vervaardigen. Zahran werd op 26 september 2021 door Israëlische soldaten doodgeschoten tijdens een inval in de plaatselijke Hamas-infrastructuur, na aanvallen op Joodse pelgrims bij het graf van Jozef.  

 Ontdekking en inbeslagneming van materiaal om explosieven te vervaardigen
Onderzoek door Shin Bet-agenten leidde tot veldoperaties waarbij veel wapens uit het Hamas-netwerk in beslag werden genomen. Er werd onder meer een hoeveelheid explosieven in beslag genomen die geschikt zijn voor de constructie van explosieve gordels voor 3 tot 4 zelfmoordterroristen.

Hamas-agenten uit het buitenland en Gaza blijven zich onvermoeibaar inspannen om Arabische inwoners van Judea en Samaria te rekruteren voor terroristische activiteiten. Deze inspan­ningen omvatten een voort­durende geldstroom voor de financiering van verschillende terro­ristische activiteiten. Hamas-functio­narissen zijn in staat dit geld door te sluizen via de vertegen­woordigers van de terreur­groep in Judea en Samaria.

Een hooggeplaatste bron binnen Shin Bet zei over de Israëlische operatie: ‘Dit is een uitgebreide en belangrijke preventieve actie tegen een gevaarlijke terroristische infrastructuur die een reeks verwoestende aanslagen plande.’

Israëlische veiligheidsfunctionarissen zwoeren dat ze geen moeite zullen blijven sparen om alle pogingen van Hamas en elke andere terro­ristische organisatie om een basis op te zetten, mensen te rekruteren en terro­ristische aanslagen te plegen in Judea en Samaria, te ontdekken en te bestrijden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.