Actrice, die Golda Meir in film speelt, 'racist' genoemd

dinsdag 23 november 2021 |  Redactie Israel Today
De legendarische actrice Dame Helen Mirren wordt geconfronteerd met een stortvloed van online bele­di­gingen voor het vertolken van Golda Meir in een komende documentaire over de eerste en enige vrouwelijke premier van Israël.

De film beschrijft de beangstigende dagen van de Yom Kippoer-oorlog in 1973, toen Meir en de rest van de Israëlische leiders werden verrast door een gezamen­lijke invasie van Syrië en Egypte. Maar hoewel een nederlaag onafwendbaar leek, herstelde Israël zich en versloeg haar vijanden.

Tegen het einde van de oorlog was Israël zelf zowel Syrië als Egypte binnengevallen en bedreigde het de hoofdsteden van deze naties. Desondanks werd Meir gedwongen om oneervol af te treden en zij stierf slechts vier jaar later.

Helen Mirren was er trots op om de rol van Golda Meir te mogen spelen. Zij noemde het 'een grote uitdaging om [Meir] uit te beelden op het moeilijkste moment van haar buitengewone leven'.

Maar veel internet trollen waren minder vleiend in hun beschrijvingen van zowel Golda Meir als Helen Mirren.
▪ 'Hoe ziek is het maken van een documentaire over crimineel Golda Meir en ja geen verrassing Helen Mirren de racist is blij om de pure vervormde versie van een walgelijk individu te spelen,' schreef een Twitter gebruiker.
▪ Een ander beschuldigde Mirren ervan het 'volk van Palestina' een klap in het gezicht te geven.
▪ Een derde was 'enorm teleurgesteld' dat Mirren zich 'vrijwillig' had aangeboden om de rol van Meir te spelen.

Maar Mirren is geen vreemde voor Israël, en is het gewend om bekritiseerd te worden voor het steunen van de Joodse Staat.

In 2016 was de Oscar-winnende actrice gastvrouw bij de derde jaarlijkse Genesis Prijs ceremonie in Jeruzalem. Ze werd gebom­bar­deerd met eisen dat ze het evene­ment zou boycotten, maar Mirren wees de oproepen af en spoorde in plaats daarvan collega-artiesten aan om zich met Israël bezig te houden.

'Ik geloof in Israël ... Ik denk dat dit een buitengewoon land is, gevuld met zeer, zeer buitengewone mensen,' vertelde ze destijds aan verslaggevers in Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.