Hollywood versus Benny Gantz in NGO-affaire

dinsdag 23 november 2021 |  Ryan Jones
Wat weten zij ervan? Waarschijnlijk niet veel. Maar dat weerhoudt de Hollywood-elites er niet van om hun publieks­platform te gebruiken om de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz te veroordelen, omdat hij zes Palestijnse NGO's op de zwarte lijst plaatste als organisaties die terreur steunen.

In een open brief aan de Israëlische leiders hebben honderd prominente entertainers, artiesten en andere grote namen uit de Amerikaanse en Britse amusements­industrie hun gevoelens over de zaak op papier gezet. Zelfs nu centristische en linkste partijen deel uitmaken van de regering, blijft de culturele elite van de wereld kritisch tegenover Israël.

De afgelopen twee weken heeft Israël een onge­kende en alge­mene aanval gelanceerd op Palestijnse verdedigers van mensen­rechten, te beginnen met de aanwijzing, op 19 oktober 2021, van zes voor­aan­staande Palestijnse mensen­rechten­organisaties als 'terroristische' groeperingen.
(...)
Nog steeds, ondanks internationale veroor­deling door de VN, internationale mensen­rechten­groepen en regerings­functio­narissen, heeft de Israëlische bezetting hun hard­handig optreden verdubbeld en een militair bevel uitgevaardigd dat de zes Palestijnse organi­saties op de Westelijke Jordaanoever volledig buiten de wet stelt.
(...)
Het vitale werk van deze zes organisaties om de Palestijnen te beschermen en mondiger te maken en om Israël verantwoordelijk te stellen voor zijn grove schendingen van de mensenrechten en voor zijn onmenselijk regime van geïnstitutionaliseerde rassendiscriminatie, is precies het werk dat Israël probeert te beëindigen. Het feit dat Israël deze zes Palestijnse organisaties als 'terroristische' groepen aanmerkt, en het militaire bevel dat hen vogelvrij verklaart, brengt de veiligheid van de organisaties en hun personeel in groot gevaar.

De brief werd onder meer gesteund door Richard Gere, Mark Ruffalo, Claire Foy, Tilda Swinton, Susan Sarandon en Simon Pegg. Zie de volledige lijst hier.

De zes Palestijnse NGO's in kwestie zijn allemaal in verband gebracht met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die over de hele wereld als terroristische organisatie wordt erkend. Israël heeft in stilte bewijs geleverd (en veel daarvan is openbaar beschikbaar) dat deze NGO's:

  • Veroordeelde terroristen in dienst hebben genomen en financieel hebben gecompenseerd;
  • documenten vervalsten om donaties te werven voor de PFLP, onder het mom van activiteiten die niet hebben plaatsgevonden;
  • hebben meegewerkt aan de werving van activisten voor de militaire tak van de PFLP.
Kortom, de Israëlische regering beschuldigde dat 'deze organisaties een levensader vormen voor de PFLP in de vorm van fondsen­werving, witwassen van geld en rekrutering van agenten'.

Gere, Ruffalo, Sarandon en de rest hebben weinig persoonlijke kennis van wat er werkelijk aan de hand is. Zij klampen zich vast aan beschuldigingen van anti-Israël groepen en organisaties, daartoe gedreven door hun eigen vijandschap tegen de Joodse Staat.

Degenen die bekend zijn met het conflict in het Midden-Oosten weten dat echte terroristische organisaties zoals Hamas, Hezbollah en de Moslimbroederschap zich vaak bezighouden met echte humanitaire activiteiten. Dit dient drie doelen:

  1. Hun meer gewelddadige activiteiten verhullen.
  2. Dienen als transportmiddel voor fondsenwerving in het buitenland.
  3. Zich integreren met de lokale bevolking om zo beter nieuwe leden te kunnen werven.

Het is dus heel goed mogelijk dat de zes NGO's die in het middelpunt van het huidige schandaal staan zowel humanitair als terroristisch zijn. In het islamitische Midden-Oosten, en met name wat het conflict met Israël betreft, sluiten deze twee rollen elkaar niet uit.

Lees ook:
Mislukte PR bij identificeren Palestijnse terreurgroepen
House Dems Praise Designated Terrorist Groups for ‘Courageous Work’,
IDF sluit hoofdkwartier van Palestijnse ngo UAWC,
Palestijns leiding geeft toe: We zullen ons volk dwingen om vluchtelingen te blijven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.