In de voetsporen van richter Gideon met Israel Today

dinsdag 23 november 2021 |  Redactie Israel Today
Hoe relevant is dit oude verhaal van duizenden jaren geleden over de richter Gideon voor de hedendaagse militaire geschiedenis en het erfgoed van het moderne Israël? We nodigen u uit voor een virtuele tocht met Gideon en zijn driehonderd strijders, die de Midianieten versloegen. De tocht duurt een uur, en de gids spreekt Engels.

Als je ooit gebruik hebt gemaakt van een hotelkamer in de VS, dan heb je misschien de Gideon Bijbel gevonden in de la naast je bed, zoals Rocky Racoon in het liedje van de Beatles. Waarom dragen 'hotelbijbels' de naam Gideon? Waarom dragen legereenheden, speciale eenheden en inlichtingendiensten van de IDF dezelfde naam?

Tegen het einde van onze virtuele tour zouden we in staat moeten zijn om deze vragen te beantwoorden en de relevantie te begrijpen van dit oude verhaal van duizenden jaren geleden voor de hedendaagse militaire geschiedenis en het erfgoed van het moderne Israël.

Gideon, zoon van Joas, was één in een reeks van Richters, Rechters, of aanvoerders, nadat de stammen van Israël het land Kanaän waren binnengetrokken, en voordat Israël een koninkrijk werd. Hij wordt beschouwd als één van Israëls beste militaire bevelhebbers aller tijden met zijn glorieuze overwinning op de Midianieten!

De Midianieten vielen Israël binnen via de Jizreël Vallei, met de berg Tabor op de achtergrond. (Foto: Sharona Liman)

Wacht - wie zijn de Midianieten? Zij stamden af van Midian, de zoon van Abraham bij zijn tweede vrouw, Keturah. Dus eigenlijk zijn het volk Israël en de Midjanieten verwant. Deze verwantschap bleek in de Exodus uit de hartelijke betrekkingen tussen Mozes en Jethro, de priester-leider van de Midianieten. Jethro's dochter, Zippora, trouwde met Mozes.

In onze virtuele reis volgen we Gideon vanaf het moment dat de engel van God hem voor het eerst ontmoet, via de bron Harod waar God in een test driehonderd man uitkoos door wie Hij de overwinning over de Midianieten gaf. U vindt de geschiedenis in Rechters 6 en 7.

Israëli's bezoeken het uitkijkpunt op de berg Barkan, in de Gilboa-rug, over de Jezreelvallei waar de Midinaieten Israël aanvielen. (Foto: Hadas Parush Flash90)

Met Gilboa, Tavor en het gebergte van More om ons heen, en de groene vruchtbare vallei van Jezreël onder onze voeten, hebben we maar weinig fantasie nodig om onze eigen voeten in de schoenen van Gideons driehonderd uitverkoren strijders te plaatsen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.