Groeten uit Israël - Het leven waarderen

maandag 22 november 2021 |  Dov Eilon
Dit is de plaats waar Eli Kay werd vermoord (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Gisteren werd ik me er helaas weer van bewust dat we hier in Israël nooit een normaal dagelijks leven zullen kunnen genieten, zolang we geen greep krijgen op de terreur. Wij maken ons zorgen over Corona, maar kijkt u eens naar de andere landen, en hoe ze daar omgaan met hun vierde golf. Het nieuws van de afgelopen dagen ging over het begin van vaccinaties voor kinderen, de sterke Israëlische shekel en de zwakke dollar en euro.

Een ander schijnbaar belangrijk onderwerp voor ons Israëli's is, naar welke landen wij kunnen vliegen, nu Europa steeds meer rood begint te kleuren wat Corona betreft. En toen kwam gisterochtend plotseling het bericht van de terroristische aanslagen in de Oude Stad van Jeruzalem.
Deze gebeurtenis vormde inderdaad weer een terugkeer naar de dagelijkse routine waar we het steeds over hebben. Maar wat voor vorm van terugkeer is dat? Dat alledaags leven willen we niet meer. Wanneer zal deze terreur eindelijk stoppen?

Eli Kay was gisteren op weg naar zijn werk bij de Westelijke Muur, waar hij als gids werkte. Vlak voordat hij de Westelijke Muur bereikte werden de fatale schoten op hem afgevuurd.

Tot een jaar geleden diende Eli nog in het Israëlische leger, als 'eenzame soldaat' bij de paratroepers. Dat was zijn droom, toen hij in 2016 vanuit Zuid-Afrika naar Israël emigreerde. Na zijn diensttijd ging Eli als vrijwilliger werken in een kibboets aan de grens met Gaza. Hij droomde ervan zijn liefde in Israël te vinden en daar een gezin te kunnen stichten, zoals zijn gastmoeder in de kibboets in een interview op de radio vertelde. En deze droom leek uit te komen; over zes maanden zou hij gaan trouwen. Zijn ouders en broers en zussen volgden hem in december 2020, en vestigden zich in Modi'in. Alles leek zo goed te gaan, de Zionistische droom leek uit te komen. Tot er gisterochtend op hem geschoten werd.

Gisteravond ging ik naar onze supermarkt, die in onze straat ligt, om een paar bood­schappen te doen voor het begin van de week. Op de terug­weg zag ik plotseling een groep fotografen, camera­mannen en journalisten voor een huis tegenover de supermarkt staan.

Cameramannen en journalisten in mijn straat in Modiin. (Foto: Dov Eilon)

Er overviel me een gevoel van misselijkheid. Eli Kay's familie zijn min of meer onze buren. Ik realiseerde me dat deze tragedie ieder van ons kan overkomen. Eli verliet gisteren gewoon zijn huis, hier in Modi'in, om naar zijn werk te gaan, zoals wij dat allemaal doen. Ik ga ook naar Jeruzalem naar ons kantoor, het is een normale gang in ons dagelijks leven. Voor Eli, was het dat deze keer niet. De schoten van de 42 jarige terrorist rukten hem uit zijn nog zo jonge leven. Wat een tragedie voor zijn familie en zijn verloofde.

Ik besefte eens te meer dat we ons dagelijks leven veel meer moeten gaan waarderen, niets is vanzelfsprekend. En ik hoop dat we op een dag in staat zullen zijn om een echt normaal dagelijks leven te leiden.
En nu terug naar de realiteit, het weer. Omdat het leven toch ook door moet gaan.

Het weer voor vandaag in Israël
De regen is weggetrokken, vandaag wordt het weer helder tot half bewolkt. En ook een beetje warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 21graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog iets verder gedaald en staat nu op 210,635 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,835 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige maandag. Geniet van het leven en blijf gezond. 

Shalom uit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.