De Israël-paranoia van Turkije

zondag 21 november 2021 |  Edy Cohen
De arrestatie van een paar Israëlische toeristen in Turkije, ongeveer een week geleden, roept de vraag op wie de Turkse president is, en wat zijn ideeën en bedoelingen zijn ten aanzien van Israël.

Afbeelding: De betreffende toeristen zijn donderdag naar Israël teruggevlogen. (Foto: MFA)

In september, vóór het huidige incident, werd een Israëlische vrouw in Turkije gearresteerd. De jonge vrouw ging met een Koerdische vriend naar een bar in Istanbul, en werd samen met haar vriend gearresteerd toen er een vechtpartij uitbrak, waarbij haar vriend betrokken was.

De Israëlische vrouw werd gearresteerd op verdenking van lidmaat­schap van een Koerdische terroristische organisatie. Het was voor iedereen duidelijk dat dit valse beschul­digingen waren. De jonge vrouw kende deze Koerdische organisatie niet eens. Zij werd uiteindelijk gelukkig vrijgelaten en keerde terug naar Israël.

De recente arrestatie van het Israëlische echtpaar Natali en Mordy Oknin is al even vreemd als het gebeuren hierboven beschreven. Elke dag fotograferen toeristen het huis van Erdogan, vanaf hetzelfde punt waar het Israëlische echtpaar werd gearres­teerd. Waarom zijn ze in hechtenis genomen? En waarom worden zij beschul­digd van niets minder dan politieke militaire spionage?

Mordy Oknin wordt omhelsd door zijn familie, nadat hij en zijn vrouw Natali donderdag terugkeerden naar Israël, na een week in een Turkse gevangenis te hebben gezeten. (Yossi Aloni/Flash90)

Is de Turkse regering bang voor Israëlische toeristen? Is Turkije echt zó bang voor Israëli’s, dat het paranoïde wordt van alles wat Israëlisch is? Of wil het alleen maar mogelijkheden creëeren om Israël te beledigen?

Minder dan een maand geleden meldden de Turkse autoriteiten met trots, dat zij 15 vermeende Mossad-agenten hadden gearresteerd. Zij publiceerden zelfs foto's van de zogenaamde Israëlische spionnen. Uit hun namen blijkt duidelijk dat zij geen Joden zijn. De officiële Israëlische reactie toonde aan dat Israël niet onder de indruk was van deze arrestatie.

Drie ernstige gevallen in de afgelopen maanden waarbij Israëli's of zogenaamde Mossad-agenten werden gearresteerd, doen de vraag rijzen wat er in Turkije aan de hand is. Dienen deze arrestaties om het prestige van Turkije in de Arabische wereld te verhogen, en Erdogan af te schilderen als een strijder tegen Israël en de zionisten?

Want als men in de Arabische landen een opiniepeiling zou houden, over wie het meest geschikt zou zijn om de soennitische moslimwereld te leiden, zou de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ongetwijfeld de meeste stemmen krijgen. De populariteit van de Turkse president in de Arabische wereld is erg groot, grotendeels door zijn uitspraken in naam van de islam en ten gunste van de moslims - maar ook door zijn steun aan de Palestijnen, en zijn kritiek op Israël. Erdogan wordt afgeschilderd als een leider, die de Palestijnen en de Al-Aqsa Moskee verdedigt. Bij elke gelegenheid stelt hij Israël aan de kaak, vooral in tijden van spanning en oorlog tussen Israël en Gaza.

De arrestatie van het Israëlische echtpaar en de vermoedelijke Mossad-agenten, was voor de Turkse president een nieuwe gelegenheid om aan de Arabische wereld te bewijzen dat hij tegen Israël strijdt, en om aan populariteit te winnen.

Enkele weken geleden werd gemeld, dat Erdogan toenadering zocht tot Israël en een ontmoeting zou willen hebben met president Isa'ac Herzog. Dat is althans wat in de Israëlische media werd aange­kondigd. Iedereen die bekend is met de werkwijze van Erdogan kan dit begrijpen. Op elk moment kan hij op verschillende manieren handelen ten behoeve van zijn vermeende belang - namelijk zijn populariteit onder de Arabische bevolking - zelfs als dat betekent dat hij de ene dag voor u is en de volgende dag tegen u.

Op dit moment probeert Erdogan de arrestatie van de Israëli's aan te grijpen als een nieuwe gelegenheid om Israël te beledigen. Waarschijnlijk zal deze arrestatie zijn populariteit verder doen toenemen - vooral als Israël concessies doet, en een prijs gaat betalen voor de vrijlating van gearres­teerde Israëli's.

Turkije is een populaire bestemming voor Israëlische toeristen, maar misschien moeten zij alternatieve bestemmingen gaan overwegen. (Foto: Kobi Gideon/Flash90)

Tenslotte, een boodschap aan de Turkse autoriteiten
Niet elke Israëli behoort tot de Mossad of een Koerdische terreurorganisatie. Niet elke Israëli die foto's neemt op Turkse toeristische bestem­mingen is een spion, en niet elke Israëli is tegen Turkije. Het is tijd om deze paranoia te beëindigen. Maar het wordt ook tijd dat de Israëli's Turkije als toeristische bestemming gaan vervangen door Griekenland of Dubai.

Lees ook:
Het donkere verleden en heden van Turkije onthuld,
Bemoeizucht van Turkije bedreigt vrede in de regio,
Waarom is Turkije de vijand van Israël geworden?,
Waarom beweert Turkije 'Jeruzalem is van ons'?.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.