Groeten uit Israël: Zware regen en overstromingen

zondag 21 november 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Nadat ik mijn kinderen naar de trein (de dochter, de studente) en de bus (onze jongste zoon, de soldaat) heb gebracht, zoals ik elke zondag­morgen doe, heet ik u, lieve lezers, welkom in een nieuwe week. Ja, we hebben alweer een nieuwe week. Telkens weer ben ik verbaasd hoe snel zo'n week voorbij gaat.

Vorige week stond in het teken van de geschiedenis van het Israëlische echtpaar dat door de Turkse veilig­heids­diensten werd gearres­teerd en beschuldigd van spionage vanwege een foto van een huis van de Turkse president Erdogan. Nadat zij acht dagen in Turkse hechtenis hadden gezeten, kon het echtpaar donderdag eindelijk terug­keren naar Israël, waar zij vervolgens thuis in Modi'in door hun familie werden omhelsd. Natuurlijk werd alles live op televisie uitgezonden. Plotseling waren alle ogen gericht op Modi'in, mijn stad, die eigenlijk voor velen nog onbekend is.

Het zag er aanvankelijk niet zo goed uit voor het echtpaar, vooral nadat de plaatselijke rechtbank in Istanbul hun voorlopige hechtenis met nog eens 20 dagen verlengde. In de Turkse pers verschenen zelfs berichten dat het Israëlische echtpaar betrokken zou zijn bij het beramen van een aanslag op Erdogan. De Israëlische media bereidden ons al voor op een langdurige crisis met Turkije.
En toen was daar plotseling, donderdag­ochtend vroeg, de live-uitzending vanuit Modi'in over de vrijlating van het echtpaar.

Eindelijk weer thuis, het echtpaar Natali en Mordi Oknin op het balkon van hun woning in Modi'in. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Premier Naftali Bennett, minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en vooral de Israëlische president Isa'ac Herzog waren naar verluidt betrokken bij de inspanningen om het echtpaar vrij te krijgen. Allen bedankten de Turkse president, ook het echtpaar zelf, wat een van de voor­waarden voor hun vrijlating zou zijn geweest. Naar verluidt heeft het feit, dat het echtpaar een jong kind heeft met speciale behoeften, Erdogan zeer ontroerd en bijgedragen tot de vrijlating. En nu is er zelfs sprake van een mogelijke verbetering van de Israëlisch-Turkse betrekkingen. Terzelfder tijd vliegen steeds meer Israëli's voor vakantie naar Turkije; de affaire lijkt hen niet te hebben beïnvloed.

Regen, regen, en nog meer regen
In het weekeinde werden we herinnerd aan een oud probleem waarop we hier in Israël gewoon geen vat kunnen krijgen. Hoezeer we er ook naar verlangen, als het komt zijn we er niet klaar voor, ik bedoel de regen.

Een beetje regen en meteen ondergelopen straten, een parkeerplaats in Netanya. (Foto: Flash90)

Het is elk jaar hetzelfde. De problemen zijn bekend, elk jaar leiden zware regens tot over­stro­mingen en helaas ook tot tragische ongevallen. En steeds weer wordt gezegd dat men zich op tijd zal voor­be­reiden op de komende winter. En als dan de eerste echte en lang­verwachte regen komt, is alles weer als vanouds. Ik ben geen expert, maar hoe kan het dat we elk jaar dezelfde foto's zien. Vorig jaar uit Ashkelon en nu uit Netanya, waar de zwaarste regenval in twaalf jaar is gemeld.

Gisteren regende het de hele dag non-stop, zelfs hier in Modi'in. Ik profiteerde van de regen en zette mijn auto opzettelijk op de straat, wat me een rit naar de carwash bespaarde. De auto is echt brandschoon geworden. Het zou vandaag ook nog een beetje regenen, maar vanaf morgen wordt het weer zonnig en warmer.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook vandaag is er kans op verspreide regenbuien, vergezeld van onweers­buien. In de wadi's in het oosten en zuiden bestaat het gevaar van plotselinge over­stro­mingen. Het zal te koel blijven voor de tijd van het jaar.
De volgende maximum temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is ondanks de regenval verder gedaald en ligt nu op 210,63 meter onder de zeespiegel. Dat is 1,63 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige zondag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.