Libanon en Syrië zoeken toenadering tot de Joden!

vrijdag 19 november 2021 |  Edy Cohen
In het begin van de 20e eeuw leefden ongeveer een miljoen Joden in Arabische landen, totdat de meesten gedwongen werd hun land te verlaten - meestal uit vrees voor hun leven als gevolg van antisemitisme en pogroms. Nu zoeken die landen toenadering tot de Joden.

Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld nog maar ongeveer 3.000 Joden in Marokko en Tunesië. Het meeste kwaad dat de Joden in Arabische landen is aangedaan, is niet begonnen met de oprichting van de Staat Israël in 1948, zoals velen beweren, maar begon eerder, in het begin van de 20e eeuw, toen de Arabieren onafhankelijk begonnen te worden van hun Europese kolonisatoren. De nieuwe onafhankelijke Arabische Staten wilden geen Joodse aanwe­zig­heid in hun landen - hoewel er al Joden in het hele Midden-Oosten woonden sinds vóór de komst van de Profeet Mohammed en de daarop volgende opkomst van de Islam.

Vandaag gebeurt er iets nieuws dat we nog niet eerder hebben gezien. Arabische landen zoeken toenadering tot de Joden.

De Abraham Akkoorden, die werden ondertekend door Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, en waarbij zich vervolgens een aantal landen aansloten, zoals Bahrein, Soedan en Marokko, hebben een verandering teweeggebracht in het politieke denken van de volken in onze regio. In de eerste plaats hebben zij een bewust­zijns­verandering teweeg­gebracht, in die zin dat Israël minder wordt verstoten dan vroeger. De houding ten opzichte van Joden, zowel van de Arabische leiders als van hun burgers, is aan het veranderen.

Libanon

Op maandag 1 november ontving de Libanese ambas­sadeur in Frankrijk, Rami Adwan, tientallen Libanese Joden in de ambts­woning van de ambas­sadeur in Parijs. Dit was een hoogst ongebruikelijke ontmoeting.

De ambassadeur prees de Libanese Joodse gemeen­schap en sprak in bewoor­dingen over de Joden zoals die de laatste jaren niet meer zijn gehoord van een hoge Arabische ambtenaar. Hij sprak over coëxistentie, vrijheid van godsdienst en de verant­woor­de­lijk­heid van de Staat om al zijn burgers te beschermen.

Een van de gasten was de historicus van de Libanese Joden, Nagi Zeidan, die speciaal voor het evenement uit Brussel naar Parijs was gekomen. Nagi heeft reeds een boek geschreven over de Joden van Libanon, en legt momenteel de laatste hand aan zijn tweede boek. De ambassadeur vereerde de Joodse gasten met speciaal voor hen bestelde koshere gerechten. Een dergelijke conferentie had niet kunnen plaatsvinden zonder toestemming van de Libanese regering.

Libanese Joden zijn nooit benadeeld door het Libanese overheidsapparaat. De synagogen in heel Libanon zijn nog intact, en ook de begraafplaatsen hebben geen schade ondervonden. De groep die de Joden van Libanon heeft benadeeld, is Hezbollah, die elf Libanese Joden op brute wijze heeft ontvoerd en vermoord. Hun doel was druk uit te oefenen op Jeruzalem en een deal tot stand te brengen om Hezbollah-leden vrij te krijgen die door Israël en het pro-Israëlische Zuid-Libanese leger werden vastgehouden. Maar de deal werd niet bereikt en deze terroristische organisatie vermoordde deze onschuldige Joden - executeerde hen op wrede wijze, na hen ervan te hebben beschuldigd 'Mossad-agenten' te zijn.

Syrië

Parallel aan het evenement in Parijs kwam onlangs een delegatie van Syrische Joden in Damascus aan en verbleef daar twee weken.  (Op de foto ziet u hen in een restaurant aan de lange tafel). Het waren Joden van Syrische afkomst die in de Verenigde Staten wonen. Nadat zij goed waren ontvangen door de autoriteiten in Syrië, verlieten zij het land zonder er slechter van te zijn geworden.

Deze gebeurtenissen zijn tekenend voor de verandering die de Abraham-akkoorden hebben teweeggebracht in de perceptie en het bewustzijn van vele Arabieren in de regio.

De Joden in Syrië hebben daar ups en downs gekend. In de jaren '90 zijn zij allen gevlucht vanwege het anti­semitisme van het establishment, dat de Joden in de jaren '70 en '80 daadwerkelijk gevangen hield en hen belette zich vrij te bewegen binnen Syrië, laat staan naar het buitenland te reizen of naar Israël te emigreren. Degenen die op weg naar Israël in Libanon gevangen werden genomen, zaten jarenlang in de gevangenis.

Zoekt Bashar Assad toenadering tot de Joden om nader tot Israël te komen?

De voormalige Israëlische premier Yitzhak Shamir vroeg zich ooit af: 'Is het Midden-Oosten aan het veranderen? Of is het nog steeds hetzelfde Midden-Oosten en zijn de Arabieren nog steeds dezelfde Arabieren?' De tijd zal het leren, maar vooralsnog zijn er veel positieve aanwijzingen.

Lees ook:
Kunnen Christenen Libanon veranderen?
Libanese kardinaal provoceert Hezbollah

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.