IDF gaat strenger en voorzichtiger optreden

donderdag 18 november 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
• IDF heeft veel last van wapendiefstallen,
• Gevechtsregels verhinderden effectief optreden,
• Soldaten mogen op dieven en smokkelaars schieten,
• IDF rijdt bij oorlog niet door Arabische steden.

Afbeelding: Transport van Israëlische tanks. (Foto: Woordvoerder IDF/Wikimedia Commons)

Volgens Hebreeuwse media is 70 procent van de illegale wapens die in Israël in omloop zijn, gestolen uit militaire bases en politiebureau's. In januari slaagde een dief er in, 90.000 kogels buit te maken. Wapendiefstal werd door de IDF tot voor kort niet als een prioriteit beschouwd, en er waren te weinig geoefende soldaten voor het bewaken van de militaire bases.

Als voorzorgsmaatregel worden tanks, die in een basis in de Negev worden geparkeerd, ontdaan van wapens en munitie, behalve granaten, want die stelen de Bedoeienen niet. Dat betekent, dat in geval van een oorlog de tanks eerst gevechtsklaar moeten worden gemaakt, wat vertraging veroorzaakt.

Bij zware rellen bij het grenshek met de Gazastrook werd op 21 augustus de grens­politie staf­sergeant Barel Hadaria Shmueli in het hoofd geschoten, waaraan hij later overleed. Dit leidde tot discussies over de 'rules of engagement', de gevechtsregels die aangeven in welke situaties een vuurwapen mag worden gebruikt.

Daarom heeft de IDF deze week de gevechtsregels verruimd, bericht The Times of Israel. In de strijd tegen criminaliteit mogen soldaten nu zo nodig hun vuurwapens gebruiken bij diefstal van wapens of munitie uit militaire bases, inbraken in bases en schietbanen, en pogingen tot smokkel langs de Israëlisch-Egyptische grens. In het verleden konden soldaten in die omstan­dig­heden alleen het vuur openen als hun leven in onmiddellijk gevaar was.

Deze video uit een Arabisch netwerk laat zien, dat Palestijnen niet bang zijn voor bewapende Israëlische soldaten. Zonder een spoor van angst dat een soldaat op hen zal schieten gooien zij stenen naar een militaire jeep. In elk ander land in het Midden-Oosten zouden ze ter plaatse worden doodgeschoten.

Bij een volgende oorlog zal de IDF het transport van militaire voertuigen door Arabische steden vermijden. Als alternatief heeft de IDF ruim duizend kilometer aan onverharde routes uitgezet naar mogelijke frontlinies, die niet door Arabische steden lopen, berichtte Ma'ariv. Dit is een van de lessen, die het Israëlische leger heeft geleerd van de operatie Wachters van de Muur, de Gaza-oorlog in mei, die gepaard ging met gewelddadige rellen van Israëlische Arabieren die Hamas in de Gazastrook steunden.

Een zwak punt blijft het vervoer van oorlogsmateriaal naar het oorlogsgebied (zie foto). Dat is uitbesteed aan civiele bedrijven, die veelal gebruik maken van Arabische chauffeurs. De kans is groot, dat zij bij een volgende oorlog niet naar hun werk zullen komen. Majoor-Generaal Yitzhak Turgeman, de aftredende chef van de legerlogistiek, liet weten dat dat hij een vrijwillige eenheid heeft opgezet van meer dan duizend mannen, voornamelijk officieren, met een rijbewijs voor voertuigen van meer dan 15 ton, die in alle omstandigheden zullen komen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.