Israëlische marine oefende met nieuwe partners

donderdag 18 november 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Een omvangrijke militaire marine-oefening in de Rode Zee tussen Israël, twee Arabische Golfstaten en de Verenigde Staten vorige week markeerde een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen van Israël met de Arabische landen.

Afbeelding: Tijdens de beide oefeningen lag een vliegdekschip speciaal voor helikopters met honderden Amerikaanse militairen aan boord in de haven van Eilat.

De marines van Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein namen, samen met de zogeheten vijfde vloot van de Amerikaanse marine deel aan een gezamenlijke maritieme oefening, nadat beide Golfstaten vorig jaar de diplomatieke betrekkingen met Israël normaliseerden in het kader van de Abraham Akkoorden.

De oefening kwam nadat honderden Amerikaanse mariniers deelnamen aan een uitgebreide gezamenlijke oefening met Israëlische commando's in Eilat in wat een Israëlische legerwoordvoerder ‘een oefening om de militaire paraatheid te versterken in de aanloop naar een mogelijke confrontatie met Iran’ noemde.

De gezamenlijke oefening van de Amerikaanse marine, Israël, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (en volgens niet bevestigde bronnen ook Oman) is vooral bedoeld als antwoord op de agressie van Iran in de Perzische golf, en is een gevolg van de voortdurende spanningen met Iran nu zijn nucleaire deal met de wereldmachten niet wordt hersteld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sloot zich in augustus aan bij Israël en het Verenigd Koninkrijk door Iran te beschuldigen van een aanval op een tanker voor de kust van Oman, waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen. Westerse landen hebben Teheran ervan beschuldigd de vrijheid van scheepvaart te belemmeren en zich schuldig te maken aan agressie tegen westerse schepen. Blinken verklaarde dat de aanval ‘deel uitmaakte van een patroon van aanvallen en ander provocerend gedrag" die ‘de vrijheid van scheepvaart bedreigen’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.