Prijzen 'Israël - een licht voor de volken' uitgereikt

woensdag 17 november 2021 |  Yossi A
Het Israëlische ministerie van Buiten­landse Zaken heeft een nieuwe prijs in het leven geroe­pen met de titel 'Israël - een licht voor de volken'. Deze wordt toegekend aan Israëlische burgers en niet-Israëli's die 'het mooie gezicht' van Israël op verschillende gebieden vertegen­woordigen.

Afbeelding: Lior Raz uit de Israëlische hitserie Fauda en andere Israëlische artiesten pakken voed­sel­pak­ket­ten in voor mensen in nood als gevolg van het corona­virus. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

De prijs zal worden uitgereikt door minister van Buiten­landse Zaken Yair Lapid en zijn plaats­vervanger Idan Roll. De prijswinnaars zijn:
• actrice Shira Haas;
• Lior Raz en Avi Yeshifkaroff, makers van de televisie­serie 'Fauda', die wereldwijd veel succes heeft;
• zangeres Netta Barzilai, die het Euro­visie­song­festival 2018 won;
• restauranthouder Assaf Granit, die een aantal restaurants in het buitenland heeft geopend en in Parijs een Michelinster heeft gekregen, waarmee hij de smaak van de Israëlische keuken wereldwijd verspreidt;
• basketballer Danny Avadiah;
• de Amerikaanse basketballer Scottie Wilbekin, die tijdens Operatie Bewakers van de Muren, terwijl hij voor een Turks team speelde, zijn steun aan Israël betuigde door een Israëlische vlag op zijn balkon te hangen en video's te uploaden van raket­aanvallen;
• media-activist Noa Tishbi;
• de christelijke Arabisch-Israëlische activist Youssef Haddad, voor zijn aanhoudende werk ter ondersteuning van Israël;
• dr. Dorit Nitzan Kalosky, Israël's hoge ambtenaar bij de Wereld­gezond­heids­organisatie.

Sommige prijswinnaars zullen de uitreiking van de prijzen tijdens Chanoekah niet bijwonen, maar wel een video-opname sturen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken belooft een groot gala om de winnaars te eren.

Vice-minister van Buitenlandse Zaken Idan Roll, die het initiatief nam voor de nieuwe prijs, zei: 'Het beeld van Israël in de wereld wordt gecreëerd door mensen, niet door een regerings­instantie, en voor­namelijk door Israëli's en al diegenen die deel uitmaken van het Israëlische verhaal en dat in de wereld verspreiden. De prijswinnaars van dit jaar waren betrokken bij de presen­tatie van Israël aan de wereld, zowel routine­matig als bij nood­situaties zoals Operatie Bewakers van de Muren. In die tijd had het land hun hulp nodig om zijn ware geschiedenis en het mooie gezicht van Israël aan de wereld bekend te maken'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.