Verhuizen naar Jeruzalem, of anders dreigen sancties...

woensdag 17 november 2021 |  Ryan Jones
De regering wil haast maken met het versterken van de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, en heeft besloten dat alle ministeries met spoed naar Jeruzalem moeten verhuizen. Zij dreigt met financiële sancties tegen ministeries die dit niet op korte termijn kunnen realiseren.

Een luchtfoto van de Harpbrug nabij de ingang van Jeruzalem. (Foto: Gidi Avinary/Flash90)

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Dat is een feit, al wil een groot deel van de wereld dat feit vaak maar schoorvoetend aanvaarden. Kon Israël zijn eigen ministeries maar zover krijgen dit vaststaande feit ook te aanvaarden.

Israel Today heeft in het verleden met meerdere Israëli's gesproken, die er over klaagden dat het zinloos is om de rest van de wereld ervan te over­tuigen dat Jeruzalem de hoofdstad van de Staat Israël is, als het eigen ministerie van Defensie en andere belangrijke overheidsorganen in Tel Aviv gehuisvest blijven.

Israëls nieuwe 'Regering van Verandering’ gaat daar nu verandering in brengen. Het kabinet stemde jongstleden zondag in met een plan, om alle ministeries en regerings­kantoren te verplichten om binnen de komende 120 dagen naar Jeruzalem te verhuizen, ofwel een speciale uitzondering aan te vragen om op hun huidige locatie te mogen blijven, dan wel binnen 120 dagen een gedetailleerd plan voor de verhuizing naar Jeruzalem in te dienen.

Ministeries en regerings­kantoren die deze termijn niet halen, zullen worden gekort op hun budget voor meubilair en renovaties, en zullen huur moeten betalen voor de voor hen bestemde gebouwen in Jeruzalem, ook al staan ze leeg.

Momenteel zijn ongeveer 100 regerings­kantoren gehuisvest buiten de hoofdstad, waaronder de Israëlische gevangenis­dienst, de voedsel­afdeling van het ministerie van Volks­gezond­heid, de fraude- en verkeers­afdelingen van de politie, en de technische afdelingen van de ministeries van Vervoer en Onderwijs.

'Het regeringsbesluit van vandaag maakt deel uit van een planmatige aanpak, die als doel heeft de status van Jeruzalem als hoofdstad en regeringszetel van Israël te bevestigen, en dit vinden we uiterst belangrijk', vertelde burgemeester Moshe Leon van Jeruzalem aan Ha'aretz.

Sommigen vrezen dat de toestroom van regerings­kantoren de verkeers­problemen van Jeruzalem verder zal verergeren, en de hoofdstad nog drukker zal maken. Anderen blijven er echter bij, dat de versterking van de status van de Heilige Stad als eeuwige en ongedeelde hoofdstad van Israël, voorrang heeft boven alle andere bekommernissen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.