Israëlische startup wil CO2 uit atmosfeer afvangen

woensdag 17 november 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
De Israëlische startup High Hopes Labs heeft zich aangesloten bij de strijd tegen de opwarming van de aarde en wil dit doen in de bovenste atmosfeer, waar het vloten ballonnen naartoe hoopt te sturen die koolstof­dioxide zullen opvangenen terugsturen voor recycling.

Kooldioxide-emissies, afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen en van de industriële landbouw, zijn de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Maar het verwijderen van CO2 als gas uit de lucht vergt voor regeringen en bedrijven te veel energie om het als kosteneffectief te beschouwen.

High Hopes Labs heeft in plaats daarvan een systeem ontwikkeld dat de koolstof ver boven de het aard­opper­vlak opvangt. Het gas koolstof­dioxide bevriest bij een temperatuur van min 80ºC tot 'droog ijs', dat gemak­kelijk af te vangen is, en de enige plaats waar de temperatuur daar in de buurt komt, is 10 tot 15 km boven ons hoofd.

High Hopes Labs CEO Nadav Mansdorf vertelde, dat het bedrijf zijn systeem op kleine schaal heeft getest, door met gas gevulde ballonnen op te laten met daaronder een druktank waarin het verzamelde kooldioxide-ijs wordt opgevangen. De bevroren kooldioxide valt dan terug naar de aarde, waar het kan worden gerecycled voor industrieel gebruik.

Het bedrijf wil binnen twee jaar grotere ballonnen bouwen die elk kunnen worden ingezet om een ton koolstof per dag te verwijderen. De kostprijs zou minder dan 100 dollar per ton CO2 bedragen, veel minder dan vergelijkbare faciliteiten op de grond die momenteel in gebruik zijn, rekende Mansdorf voor. De ballonnen voor het project zijn al beschikbaar, Google gebruikte ze voor een niet meer functionerend Internet-project.

Zie ook: Newatlas.com.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.