Joodse familie bijna gelyncht op weg naar de Kotel

dinsdag 16 november 2021 |  Redactie Israel Today
Een Joodse Israëlische man, zijn vrouw en hun baby van een jaar hebben vorige week bijna met hun leven betaald nadat ze besloten de Kotel, de Westelijke Muur, in Jeruzalem te bezoeken. ‘We waren omringd door jonge mannen verteerd door haat.'  

Afbeelding: Stenen gooiende Palestijnse jongeren bedreigen Israëli’s. (Archieffoto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Israël Lafah, een inwoner van Bet Shemesh, zou zijn vrouw en baby meenemen naar de heiligste plaats van het Joden­dom om hun huwelijks­dag te vieren. Maar toen kregen zij van de routeplanner het slechte advies een omweg door de A-Tur buurt in Oost-Jeruzalem te nemen. Kort daarna werd hun voertuig bekogeld met stenen.

‘We werden omringd door jonge mannen die verteerd werden door haat,’ vertelde Israël aan de nieuwssite Ma’ariv. ‘Ik zei tegen mijn vrouw dat als we daar niet binnen een paar seconden weg konden komen, het met ons gedaan was. Mijn leven flitste voorbij voor mijn ogen. Het is nog steeds moeilijk te verwerken.’

Het echtpaar vertelde dat ze niet alleen met stenen werden aangevallen, maar dat sommige van de aanval­lers ook probeerden de auto­deuren te openen en hen uit het voertuig te trekken.

‘Ik ben niet bekend met de wegen in Jeruzalem, dus ik gebruikte de route­planner ‘Waze’, die ons door alleen Joodse gebieden leek te leiden tot aan de Westelijke Muur’, vertelde Israël. ‘Maar ongeveer zeven minuten voor onze bestemming werd de route veranderd. We kwamen al snel in een file terecht, en ik zag een jonge Arabische man ons identificeren als ultraorthodoxe Joden. Ik wist dat er iets ergs stond te gebeuren.’

Hij belde onmiddellijk de politie, maar voordat die kon reageren, raakten de eerste stenen de auto. Een menigte omsingelde al snel het ontredderde gezin en Israël slaagde er maar net in om de deuren op slot te doen voordat verschillende aanvallers probeerden het voertuig binnen te dringen. ‘Het was een genadeloze aanval,’ zei de in shock verkerende Joodse man.

De politie antwoordde uiteindelijk wel, maar kon het gezin niet bereiken. Israël zei dat een agent hem behulp­zaam de opdracht gaf gas te geven, waardoor de menigte gedwongen werd opzij te gaan en de familie in staat werd gesteld een nabij­gelegen benzine­station te bereiken, waar een eenheid van de grenspolitie hen opwachtte.  

Itamar Ben-Gvir, Knessetlid van de Zionistische Unie, zei dat het schrijnende lot van de familie Lafah nog eens aantoonde waarom Israël volledige soevereiniteit moet opleggen over Oost-Jeruzalem en zijn omgeving.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.