Vrede met Israël speelt grote rol bij verkiezingen Libië

maandag 15 november 2021 |  Redactie Israel Today
De betrekkingen met Israël zijn lange tijd een belang­rijk verkiezings­onderwerp geweest in de Verenigde Staten en sommige Europese landen. Nu gebeurt hetzelfde ook in een aantal Arabische staten, waar­onder Lybië, waar twee presi­dents­kandi­daten beide naar vrede met Israël streven.

De Libische presidentskandidaat Saif al-Islam Gaddafi (links). (Foto: EPA-EFE)

Libië lijkt dus de volgende Arabische Staat te worden die zich aansluit bij de Abraham Akkoorden, die tot nu toe vrede mogelijk hebben gemaakt tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan.

De Noord-Afrikaanse natie heeft de laatste jaren twee verwoestende burger­oorlogen door­gemaakt, waaronder een opstand in het kader van de 'Arabische lente', die ertoe leidde dat de oude dictator Muammar Gaddafi werd afgezet en gedood.

De deelnemers aan de komende presidents­verkiezingen in Libië op 24 december weten dat het herstel van het land aanzienlijk kan worden versneld door de betrek­kingen met Israël te norma­liseren.

De duidelijke koploper in de verkiezing is generaal Khalifa Haftar, die het idee van vrede met Israël tot een van de hoofd­punten van zijn verkiezings­programma heeft gemaakt. Israëlische media onthulden vorige maand dat de generaal zelfs een Israëlisch advies­bureau heeft ingehuurd om zijn campagne te adviseren.

'Alleen een normalisatie-akkoord met Israël, waardoor Libië zich zal aansluiten bij de Abraham Akkoorden, kan een katalysator zijn voor Libië's reha­bil­itatie­plan, dat honderden miljarden dollars bedraagt,' zou Haftar onlangs tegen zijn aanhangers hebben gezegd.

Tegenstander van Haftar in de verkiezing is Gaddafi's zoon, Saif al-Islam Gaddafi. Hoe de jonge Gaddafi denkt over vrede met Israël is een beetje minder duidelijk, hoewel hij naar verluidt hetzelfde Israëlische advies­bureau heeft ingehuurd dat Haftar adviseert. Dat Gaddafi vrede met Israël zou overwegen zou niet zo verwonderlijk zijn, aangezien zijn vader lange tijd een meer verzoe­nende houding ten opzichte van de Joodse Staat heeft aangenomen dan zijn heden­daagse Arabische dictators.

Dat laatste is niet verwonderlijk. De grootmoeder van moeders kant van kolonel Muammar Gaddafi was Joods, wat hij liever verborgen hield. Hij had ten tijde van de opstand in Libië zelfs aliyah kunnen maken. En tijdens zijn bewind onderhield zijn zoon Saif al-Islam Gaddafi informele contacten met Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.