Groeten uit Israël - Ergernis over dure supermarkten

maandag 15 november 2021 |  Dov Eilon
Rami Levi's supermarkt in Modi’in. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Heb ik u niet heel kort geleden ook welkom geheten in een nieuwe week? En nu is het alweer weer zo ver. De dagen vliegen voorbij. De zondagse routine is weer aangebroken. Onze zoon moet terug naar zijn leger­basis, onze dochter naar haar college. De wegen zullen weer verstopt zijn, de bussen en treinen overvol. Zoals altijd op zondag. Dus besloot onze dochter vandaag wat later te vertrekken, nadat ze vorige week in de trein had moeten staan omdat die overvol was. Onze zoon had ook meer dan een uur nodig voor de busrit naar Jeruzalem, normaal duurt de rit niet langer dan een half uur. Voorlopig moeten we ons bij deze situatie neerleggen. Over ongeveer vier maanden zal eindelijk de treinverbinding van Modi'in naar Jeruzalem worden geopend, en over een jaar zal de eerste tramlijn in het gebied rond Tel Aviv in gebruik worden genomen. Ik wens onze kinderen een veilige reis en een prettige nieuwe week.

Ik wens u, beste lezers, ook een goede nieuwe week. Ik volg met bezorgdheid de berichten uit Europa over het begin van de vierde Coronagolf. Terwijl het aantal dagelijks nieuw geïnfecteerden bij jullie weer drastisch toeneemt, keren wij hier in Israël terug naar het normale dagelijkse leven. Er zijn bijna geen beper­kingen meer bij ons. Afgezien van het mondkapje dat we in binnen­ruimten dragen, is alles eigenlijk volkomen normaal.  Zo denk ik er in ieder geval over. We zullen echter moeten leren leven met Corona.

De afgelopen week hebben we ons hier echter met heel andere zaken bezig­gehouden. Bijna elke dag ging het over de prijzen die we in de super­markten moeten betalen. De eigenaars van de super­markt­ketens en de import­bedrijven werden beschuldigd van indirecte prijs­af­spraken. De kwestie werd actueel, nadat de super­markt­ketens drastische prijs­verho­gingen hadden aan­gekon­digd.

Tegelijkertijd werd een super­markt­keten betrapt op het exploiteren van een andere site voor de Joods-orthodoxe gemeen­schap naast de normale website, waar sommige van dezelfde producten veel goedkoper werden aangeboden. Na kritiek van het publiek besloot de keten het probleem op te lossen door de goed­kopere website gewoon te sluiten. Ik heb hier vorige week al over bericht.

Ook de Knesset was hierover erg boos, en de super­markt­eigenaars werden uitgenodigd voor een spoed­vergadering van de Commissie Econo­mische Zaken binnen de Knesset, waar de gemoe­deren hoog opliepen. De super­markten gaven de regering de schuld van de hoge prijzen, de leden van de Knesset-commissie beschul­digden de super­markten en levens­middelen­bedrijven van prijs­afspraken. Het liep zo hoog op dat de eigenaar van een discount-keten de kamer werd uitgezet, en dat zag er zo uit:

Rami Levi is de eigenaar van een super­markt­keten die hier erg populair is. Hij zou de leden van de commissie hebben beledigd, nadat hij de regering de schuld had gegeven van de hoge prijzen. Hij heeft een punt, want de belastingen en heffingen die de regering op levens­middelen heft, zijn hoog. Zolang er echter niets verandert, zullen we diep in de buidel moeten blijven tasten.

Boodschappen doen in de supermarkt is een dure grap. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Erdogan's Paleis
De tweede kwestie die sinds enkele dagen de media haalt, is het verhaal van een echtpaar uit Modi'in dat op vakantie naar Istanbul vloog en betrapt werd toen ze het paleis van de Turkse president Erdoğan van een afstand fotografeerden en via Whats-App naar hun familie stuurden. Zij werden gearresteerd, en worden nu beschuldigd van spionage. Een erg onaan­gename gebeurtenis, die zich waarschijnlijk nog veel verder zal ontwikkelen.

Turkije is een populaire bestemming voor Israëli's, ondanks de bestaande spanningen. Maar zal dat zo blijven? De goedkope prijzen zijn verleidelijk, maar mij spreekt het niet aan, ik blijf liever thuis. Want wat missen we hier in ons land (afgezien van de hoge prijzen)?

Eigenlijk ontbreekt het ons aan niets, u kunt hier een heerlijke vakantie houden of gewoon een uitstapje maken naar het strand. Dat is precies wat we dit weekeinde hebben gedaan, toen ik met mijn jongste zoon mijn oudste zoon in Tel Aviv bezocht. Het weer had niet beter kunnen zijn. Het is nog steeds aangenaam warm.

Zomers weer midden in november. (Foto: Dov Eilon)

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt langzamerhand wat herfstiger. Gedeeltelijk bewolkt en een beetje koeler. Een krachtige oostenwind waait in het noorden en in de bergen midden in het land. Er kunnen verspreide regenbuien voorkomen tot in de middag. In de woestijn van Judea en de Dode Zee bestaat het risico op overstromingen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Be’er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,57 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,77 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige dag. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.