'Ik werk niet voor Netanyahu's politieke overleving'

zondag 14 november 2021 |  Redactie Israel Today
Knessetlid Moshe Gafni, hoofd van de ultra­ortho­doxe partij Verenigd Torah Jodendom, zei zaterdag­avond in een interview op Channel 12 news, dat het voor hem belangrijk is dat Israël conser­vatief blijft, en het niet zijn eerste zorg is dat Benjamin Netanyahu weer premier wordt.

Verenigd Torah Jodendom en de andere grote ultra­ortho­doxe Joodse partij in de Knesset, Shas, hebben hard­nekkig vastge­houden aan Netanyahu, zelfs toen hij in de oppositie werd gedrongen in de nasleep van de laatste nationale verkie­zingen.

Maar Gafni benadrukte dat dit minder te maken had met Netanyahu zelf en meer met het conservatief houden van Israël:
'We werken niet voor het overleven van Netanyahu. We werken voor het conser­vatieve publiek dat Netanyahu volgt,' verduidelijkte hij. 'Als het conser­vatieve publiek naar een andere partij overstapt en iemand anders steunt, dan zullen wij hen steunen. Ik wil dat de Staat Israël een Joodse Staat is en dat het religieus conser­vatieve publiek dominant is.'

De huidige premier van Israël, Naftali Bennett, is religieus conser­vatief. Maar in de ogen van Gafni heeft Bennett de conser­va­tieve stemmen van zijn kiezers bedrieglijk gebruikt om een 'linkse regering' tot stand te helpen brengen.

Twintig van de 61 zetels van de regerings­coalitie behoren toe aan rechtse partijen, dat zijn Bennett's Yamina (7), het seculiere Israel Betenoe (7) en minister van Justitie Gideon Sa'ar's Nieuwe Hoop (6). Maar minstens 20 andere zetels behoren toe aan partijen die als 'centristisch' kunnen en meestal ook worden gedefinieerd, terwijl echt linkse partijen (Arbeidspartij en Meretz) slechts 13 zetels hebben in de coalitie.

Gafni benadrukte verder dat Netanyahu fout zat door niet meer compro­missen te sluiten bij eerdere begro­tings­bespre­kingen om zijn vorige regering aan de macht te houden en de laatste verkie­zingen te vermijden. Hij is het echter niet eens met degenen die zeggen dat Netanyahu moet aftreden als hoofd van de Likoed en conservatief rechts wegens dit politieke fiasco.

Gafni benadrukte dat degenen aan de rechterzijde die nu aandringen op de afzetting van Bibi 'niet begrijpen dat zodra Netanyahu vertrekt - de Likoed uit elkaar valt.'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.