Netanyahu en Lapid twisten over Messiaanse Jodin

vrijdag 12 november 2021 |  Redactie Israel Today
Ilil Keren was slechts een paar dagen het nieuwste bestuurs­lid van het Joods Nationaal Fonds, toen zij terugtrad wegens een storm in de media, aange­wak­kerd door oppositie­leider Benjamin Netanyahu. Was het omdat zij familie van Lapid is, of omdat zij in Jezus gelooft?

Afbeelding: Het kan Netanyahu misschien niet schelen dat Lapid's schoonzus in Jezus gelooft, maar hij had er wel moeite mee dat zij in een openbaar ambt werd benoemd. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Ilil was in deze functie benoemd door minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. Netanyahu maakte hier vorige week vanaf het podium van de Knesset bezwaar tegen en wees op de dubbel­hartig­heid van Lapid, die beweert corruptie en nepotisme te bestrijden, en vervolgens zijn eigen schoonzus zo'n invloedrijke baan geeft.

Op zijn beurt gebruikte Lapid Facebook om de dubbel­zinnigheid van Netanyahu aan de kaak te stellen, die wijst op de splinter in het oog van een ander terwijl hij de balk in zijn eigen oog negeert (om een van Jezus' gelijke­nissen te gebruiken). Netanyahu is nog steeds aangeklaagd in verschil­lende corruptie­zaken.

'De publieke arena zal vanaf vandaag een wat minder goede plek zijn. Een getalenteerde advocaat die veel te veel moeilijke vragen heeft gesteld, vragen die alleen degenen die het algemeen belang willen, zullen stellen,' schreef Lapid (gebruik een vertaal­programma om de volledige verklaring te lezen).

Ilil is de zus van Lapid's vrouw, Lihi. Maar een deel van de Hebreeuwse pers leek er meer in geïnteres­seerd te zijn, dat ze een Messias­belijdende Jodin is.

Ilil's geloof scheen niet eens op Netanyahu's radar te staan. Israel Today is bekend met verscheidene openlijk Messias­belijdende Joden die in het verleden met en voor Netanyahu zelf hebben gewerkt. De voormalige premier was meer bezorgd over haar relatie met Lapid.

Religieuze Israëlische nieuwskanalen vonden echter dat haar verbondenheid met Jezus het echte verhaal was:
'Lapid's schoonzus en de band met Messiasbelijdend Jodendom,' schreef er een.
'Yair Lapid kan verbonden zijn met Messiaanse Joden,' verklaarde een ander.
'Lapid beschuldigd van nepotisme, verdacht van banden met Messiasbelijdende Joden,' schreef een derde verontrust.

Het was de ultra­orthodoxe anti­missionaire organisatie Or L'Achim, die naar verluidt na de confrontatie in de Knesset Ilils Messiaanse geloof onder de aandacht bracht. Sommigen sugge­reerden dat de daarop­volgende bericht­geving in de religieuze media een gecoör­di­neerde moord­aanslag was, bedoeld om Lapid en zijn regering ten val te brengen door hem in verband te brengen met Messias­belijdende Joden.

Dat zou ironisch zijn, omdat juist Netanyahu, die de steun geniet van de ultra­orthodoxen, doorgaans wordt gezien als iemand die het goed kan vinden met gelovigen in Jezus, zowel de christenen als de Messiasbelijdende Joden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.