Israëlische ambassadrice aangevallen in Londen

woensdag 10 november 2021 |  Redactie Israel Today
De Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Tzipi Hotovely moest onder strenge beveiliging worden weggevoerd nadat zij dinsdag voor de prestigieuze London School of Economics was aangevallen door schreeuwende pro-Palestijnse demonstranten.

Afbeelding: De toenmalige minister van Diaspora-aangelegenheden, Tzipi Hotovely, bij een demonstratie in 2020 voor de erkenning van de Israëlische soeverei­niteit op de zogenaamde 'Westelijke Jordaan­oever'.  (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Hotovely was door de studentenvereniging van de universiteit uitgenodigd om deel te nemen aan een discussie­forum, maar kwam kennelijk het gebouw niet binnen.

Op videobeelden is te zien hoe de Israëlische ambassadrice verbaal wordt aangevallen met kreten zoals 'Schaam je je niet?' en 'Schaam je!' terwijl ze haastig naar een wachtend voertuig werd gebracht. Uit de spoed waarmee de veiligheids­troepen te werk gingen, bleek dat zij vreesden dat de situatie snel zou kunnen escaleren in een soort fysieke aanval op Hotovely.

De Israëlische ambassadeur Tzipi Hotovely ontvlucht de London School of Economics.

Het conservatieve parlementslid Nadhim Zahawi, die momenteel minister van Onderwijs is, tweette onmiddellijk een verontschuldiging.

Zahawi is een Iraakse Koerd die als kind naar het Verenigd Koninkrijk emigreerde. De Iraakse Koerden hebben warme betrekkingen met Israël en het Joodse volk, en Zahawi heeft zelf in Groot-Brittannië een voortrekkersrol gespeeld bij de bestrijding van het antisemitisme.

Ook parlementslid James Cleverly, de huidige minister voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, toonde zich ontzet over Hotovely's situatie en betreurde het 'agressieve en bedreigende karakter' van de demon­stranten die de confrontatie met de Israëlische ambassadeur aangingen.

Volgens plaatselijke berichten waren de betogers niet alleen tegen Israël gericht, maar ook tegen Hotovely zelf.

De Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk is lid van Benjamin Netanyahu's rechtse Likoedpartij. Zij is ook een uitgesproken voorstander van het recht van het Joodse volk om zich te vestigen in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria, die de wereld de 'Westelijke Jordaan­oever' noemt en die het grootste deel vormen van de gewenste toekomstige Palestijnse Staat.

In haar vorige functie als minister van Nederzettingen was Hotovely er voorstander van dat Israël eenzijdig de delen van Judea en Samaria annexeerde waar de meeste Joodse pioniers wonen. Zij en anderen gingen ervan uit dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump een dergelijke stap zou steunen, of in ieder geval niet zou dwarsbomen.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Israël, Yair Lapid, wilde Hotovely vervangen als ambassadeur in Groot-Brittannië, maar zij weigerde haar post te verlaten voordat haar driejarig contract afloopt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.