Wintertijd, de marathon van Jeruzalem en het verkeer

zondag 31 oktober 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Hebt u er aan gedacht alle klokken te verzetten? Vanaf vandaag zijn we terug op wintertijd, wat feitelijk de juiste tijd is. We hebben vannacht een uur langer kunnen slapen, en dat is fijn, vooral na het weekeinde. Vooral onze jongste was meer dan tevreden toen hij om 1 uur 's nachts uit de bioscoop thuiskwam, en zag dat ik onze klokken al op 12 uur had teruggezet. ‘Jesh!’ riep hij enthousiast uit. Vertaald betekent dat eigenlijk 'het is er', 'er is', maar je zegt het ook als je opgewonden bent over iets, als er iets is gebeurd wat je heel graag had gewild. Jesh!

Maar op de een of andere manier vertrouw ik niet op technologie, en vertrouw ik er ook niet op dat de tijd op mijn telefoon automatisch verandert. Ik gebruik nog steeds een gewone analoge wekker op de avond van de tijdsverandering, om er zeker van te zijn dat ik 's morgens op tijd opsta. Maar de technologie heeft gewerkt, zoals ik midden in de nacht ontdekte. Op de een of andere manier slaap ik deze nacht altijd een beetje slechter, waarschijnlijk uit angst voor een inzinking tijdens de overgang naar de wintertijd.

Toen was het vanochtend helemaal duidelijk dat we de wintertijd waren ingegaan. Buiten was het bewolkt en het regende, ik was verbaasd, op de een of andere manier was ik gewend geraakt aan het constant warme en zomerse weer. En over het weer gesproken, ik geef u nu eerst het weerbericht voor vandaag.

Op de foto is het niet te zien, maar het heeft echt geregend vanochtend. Uitzicht vanuit onze tuin. (Foto: Dov Eilon)

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend bewolkt met een verdere daling van de temperatuur. Verspreide buien en onweersbuien. In de woestijn van Judea en bij de Dode Zee bestaat het risico op overstromingen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,475 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,675 meter onder de bovengrens.

Dat was nu eindelijk eens een enigszins herfstig weerbericht, maar maakt u zich geen zorgen, wij wonen in Israël en het zal nog wel even duren voordat het hier echt koeler en winters weer wordt. Morgen zou de temperatuur weer moeten stijgen, en de 30 graden weer bereiken. Maar vandaag kunnen we eerst genieten van een paar verse druppels regen.

Dus nadat we vandaag een uurtje langer konden slapen, moest het hele gezin vandaag het huis weer verlaten. Onze zoon moest terug naar het leger, onze dochter naar de universiteit en ook mijn vrouw heeft vandaag nog wat dingen buitenshuis te doen. Op zondagmorgen is dit allemaal een hele uitdaging. De bushaltes staan vol wachtende mensen, de wegen naar Jeruzalem zijn vastgelopen, en ook de trein naar Tel Aviv was overvol, volgens het verslag van mijn dochter. Corona? Wat was dat ook alweer?

Niet alleen op zondagmorgen zijn de wegen in Israël overbelast (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ja, de kwestie van het verkeer is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor ons land in de komende jaren. De situatie kan eigenlijk alleen maar beter worden, want over iets meer dan een jaar zal de eerste tramlijn in gebruik worden genomen in de regio rond Tel Aviv, Gush Dan. De lijn zal vooral bovengronds, maar ook gedeeltelijk ondergronds lopen van Petach Tikva via Bnei Brak, Ramat Gan, Tel Aviv en Jaffa naar Bat Yam. In het komende jaar zullen de trams, tijdens de technische proefperiode nog leeg door Gush Dan rijden, totdat hopelijk over een jaar de lijn echt in gebruik kan worden genomen. Maar je aan deadlines houden is een probleem hier in Israël. Maar die problemen kent Berlijn ook, nietwaar? 😉 .

De eerste testrit van de tram van Petach Tikva naar Bat Yam. (You Tube)

En nu iets over de foto bovenaan dit artikel. Vrijdag vond in Jeruzalem, na een onderbreking van tweeëneenhalf jaar, eindelijk weer de traditionele marathon plaats. Normaal wordt deze in de lente gehouden, maar vanwege Corona is alles anders. Meer dan 17.000 mensen stonden aan de startlijn en renden door de straten van Jeruzalem. Nu wensen wij nog meer normaliteit en veel toeristen die van de gelegenheid gebruik zullen maken om Israël opnieuw te bezoeken, ook al is dat nog steeds ingewikkeld.

Meer dan 17.000 mensen liepen vrijdag door de straten van Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu wens ik u allen, namens de redactie van Israel Today, een prettige zondag. Het ga u goed en blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,=vw

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.