Niet reizen wanneer het niet noodzakelijk is

woensdag 19 mei 2021 |  Yair en Karen Strijker
Video: een interview van de voormalige minister van Defensie Naftali Bennett met een journaliste van de BBC, die zichzelf graag hoorde praten.

Tegen alle verwachting in begon dinsdag, de negende dag van de gevechten, uitermate rustig in vergelijking met de voorgaande dagen. Hamas had gedreigd met aanvallen op Tel Aviv maar die bleven uit, schreven Yair en Karen Schrijver.

Tot laat in de avond werd wel het zuiden bestookt en, op een enkele raketbeschieting na, bleef het tot na het middaguur rustig. Maar toen begon Hamas weer met hernieuwde kracht te vuren, soms 50 raketten in korte tijd op het zuiden van Israël. Een fabriek werd geraakt en twee Thaise werknemers kwamen daarbij om het leven, er waren meerdere gewonden. Een goede bekende van ons struikelde en viel bij het rennen naar de schuilkelder en brak zijn heup. Hij ligt nu in het ziekenhuis van Be'er Sheva, waar ook regelmatig het alarm afging.

De strijd tussen Israëlische Arabieren en Joden ging in de gemengde steden helaas door. Ondanks het uitgaansverbod ontstonden schermutselingen en werden veel auto’s vernield.

Bij ons rondom Na’aleh is de weg naar Modi’in dinsdag een tijd afgesloten geweest, omdat Arabische jongeren molotov­cocktails naar het rijdende verkeer gooiden; meerdere auto’s zijn hierdoor beschadigd. Er viel ook een gewonde. Ook aan de overkant van ons dorp was de weg twee keer afgesloten vanwege het gooien van molotov­cocktails en stenen naar Israëlische auto’s. We kregen van de beveiliging van het dorp opnieuw de waar­schuwing niet te reizen als het niet nood­zakelijk is. We zijn al 9 dagen Na’aleh niet uit geweest, we hadden ook geen afspraken elders en in het dorp is een kleine supermarkt 😊.

Dinsdagmorgen werd bij Hebron een terroristische aanslag gelukkig verijdeld. Een Arabier probeerde, gewapend met een automatisch pistool en messen, de toegang tot het Joodse gedeelte binnen te dringen, maar werd tegengehouden en kwam om in een vuurgevecht met de beveiliging.

Zes raketten, vanuit Libanon op het noorden van Israël afgeschoten, haalden de grensovergang niet, maar zetten wel het alarm in werking bij enkele steden in het noorden. Een drone, die Israël binnenvloog vanuit Jordanië, werd in de lucht neergeschoten. We hopen dat onze ooster- en noorderburen zich niet verder in dit conflict gaan mengen.

Wie mengen zich wel in dit conflict? De inter­natio­nale media! Naast enkele goede media zijn zij zowat de grootste vijand op dit moment, want zij veroor­zaken met hun eenzijdige en verdraaide nieuws enorm veel schade aan Israël en het Joodse volk wereldwijd. We schrikken van de vele anti-Israël demon­straties in vele grote wereld­steden en de vreselijke leuzen die daar geroepen worden tegen ons volk. Niet alleen in Lod werden synagogen vernield; ook in het buitenland zijn Joodse symbolen en synagogen doelwit, zoals een synagoge in Berlijn, en een Holocaust herdenkings­monument aldaar is beklad met groene verf. Groen is de kleur van Hamas….

Velen, vooral jonge mensen, worden opgehitst en beïnvloed door social influencers. Wat voor even­wichtige kennis over de (wordings)­geschie­denis van Israël hebben de meeste jongeren vandaag de dag? Ze slikken doorgaans voor zoete koek wat hun idolen zeggen en zingen tegen Israël en ‘Joodse kolonisten’. Hoor je hen ooit over ‘Rus­sische kolo­nisten’ in de ‘bezette’ Krim of ‘Marok­kaanse kolo­nisten’ in de ‘bezette’ Weste­lijke Sahara, de ‘Turkse kolo­nisten’ op Cyprus, en zo zijn er vele andere betwiste gebieden ter wereld. Nee, het gaat om het kleine Israël, en daar wordt plotse­ling wél gesproken over kolonisten. Het lijkt wel of er een splitsing zichtbaar wordt in samen­levingen en ook in kerken: ben je voor of tegen Israël…?

Psalm 2 zegt het treffend: waarom woeden de volkeren….en zinnen zij op wraak? Adonai ziet het ook, weten we. Hij is toch de Erbij zijnde? Maar hoe dan ook, deze situatie is niet gemak­kelijk te aan­vaar­den, ook niet voor Bijbel­getrouwen. Onze vader zei dikwijls: jongens, niet janken, maar danken! Gelijk had hij.


We zagen een interview tussen een BCC verslag­geefster en knessetlid Naftali Bennett van de Yamina partij, zie bovenaan. Bennett werd steeds onderbroken en de dame bleef maar hameren op de vraag hoe Israël ermee omgaat dat er wel 50 kinderen zijn omgekomen (volgens Hamas­bronnen) en hoe Israël dat verwerkt. Verder haalde zij aan dat Hamas toch eventueel een ‘staakt-het-vuren’ wil accepteren maar Israël niet en dat er daardoor steeds raketten blijven neerdalen op Israël.

Maar zo is het niet. Hamas betaalt nu een enorm hoge prijs voor de grote fout die zij begingen door Israëls hoofdstad aan te vallen en daarna het centrum en het zuiden met een regen van raketten te bestoken, met alle schadelijke gevolgen van dien, inclusief 13 doden en meer dan 350 gewonden, naast de ontregeling van het dagelijkse leven met opnieuw vele angstige en getraumatiseerde burgers.

Verder was haar standpunt, dat de oorsprong van het conflict de occupation is, de bezetting. Dat Hamas, erkend als terreurorganisatie, heel Israël wil vernietigen en alle Joden wil doden, wilde ze gewoon niet horen en zij walste daar maar steeds overheen. Bennett toonde nog een raket waarvan Hamas er inmiddels 3300 op Israël heeft afgevuurd sinds 10 mei, maar het maakte blijkbaar geen indruk. Gelukkig bleef Bennett rustig en sterk en hij verdedigde zich goed. Israël, zei hij, verdedigt haar burgers en zal doorgaan tot het doel is bereikt: Hamas zo klein maken, dat als er onderhandelingen komen over een staakt-het-vuren, zij amper iets te eisen hebben.

Hamas heeft honderden miljoenen dollars besteed aan het bouwen van het onder­grondse gangen­stelsel, de ‘Metro’. Men berekende dat 1 meter tunnel circa $ 500, kost en dat er wel 100 km aan tunnels zijn….. Zoveel geld, dat ten goede had kunnen komen aan de burgers en de opbouw van de Gazastrook met zijn mooie stranden.

Dat er burgerslachtoffers te betreuren vallen is volledig te wijten aan Hamas. Zij weten nu ook dat Israël de ‘Metro’ totaal wil vernietigen en het is aan hen om deze burgers te informeren waar onder hun huizen de tunnels zijn zodat zij tijd hebben te vertrekken. De ingangen van de tunnels zijn, zoals altijd bij hen, dikwijls in een moskee, school of zieken­huis.

Groeten uit Na'aleh,
Yair en Karen Strijker

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.