Groeten uit Israël - Corona, wat was dat ook alweer?

dinsdag 6 april 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik ben een van die mensen die houdt van een geordende dagelijkse routine. Elke nieuwe werkdag begint voor mij op bijna dezelfde manier. Natuurlijk zijn er in de loop der tijd veranderingen, waaraan ik me moet aanpassen. Zo ziet het begin van mijn werkdag er tegenwoordig anders uit dan iets meer dan een jaar geleden, toen Corona nog bijna een onbekend woord voor mij was. Maar daarna raakte ik al snel gewend aan die nieuwe routine. De reistijd naar mijn kantoor is nu veel korter dan vóór Corona. Toen moest ik heel vroeg opstaan om voor de files in Jeruzalem te kunnen komen, maar tegenwoordig loop ik gewoon de trap af en kan ik beginnen te werken. Het kantoor aan huis is een van de belangrijkste ontdekkingen die het Corona-jaar ons heeft gebracht.

Hopelijk snel zonder mondkapje 😉

En wij zijn daarin geen uitzondering. Ik zag laatst een reportage tijdens het avondnieuws, waarin werd gesteld dat veel bedrijven thuis­werken zullen blijven onder­steunen. In veel gevallen bleek dat werk­nemers veel effectiever werkten dan vóór die tijd. Vooral in de high-tech industrie zag men de voor­delen van het thuis­werken, en heeft men besloten hun werk­nemers toe te staan tenminste een paar dagen per week thuis te werken, zelfs na Corona.

En voor ons is dat niet anders. Aangezien wij altijd via de computer met ons kantoor verbonden zijn en wij al vóór Corona collega's hadden die thuis werkten, raakten wij snel gewend aan deze nieuwe werkroutine.

Zelfs in Tel Aviv schijnt men Corona vergeten te zijn. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Meteen nadat ik mijn laptop heb geopend, zet ik de TV aan om het actuele nieuws bij ons te kunnen volgen. En ook in de nieuwsberichten is een verandering zichtbaar. Vorig jaar kregen we eerst de actuele cijfers met betrekking tot Corona, maar nu hebben we weer te maken met ‘normale' problemen. Ik zit nu al een uur achter mijn laptop en heb het woord Corona nog niet één keer gehoord. We zijn nu weer terug bij het ‘oude' nieuws. De verkiezingen en wie onze president zal aanwijzen om een nieuwe regering te vormen is nu weer een van de belangrijkste kwesties. Verkiezingen zijn in Israël immers routine geworden. Daarna komt de hervatting van de rechtszaak tegen Netanyahu aan de orde, die ook al vóór de Corona-tijd werd besproken, en dan zijn er nog andere onderwerpen die voor Israël gemeengoed zijn. Corona interesseert ons hier niet zo veel meer.

Maar daarna volgt de berichtgeving uit het buitenland, waar we weer termen horen die hier bij ons hopelijk tot het verleden behoren, zoals lockdowns en het overbelast raken van ziekenhuizen. In Europa lijkt het er bijna op of de Corona-crisis net is begonnen. Dat komt bij ons vreemd over. Alleen in het Verenigd Koninkrijk lijken ze de goede weg te zijn ingeslagen, men beweert dat de helft van de burgers daar al gevaccineerd is. Ik hoop dat men Corona in de rest van Europa ook snel onder controle zal krijgen.

In Jeruzalem is het weer druk in de stad, zoals vroeger. Het enige wat ontbreekt zijn de toeristen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Intussen genieten wij van de terugkeer naar het leven van alledag, naar de dagelijkse routine, in het Hebreeuws ‘shigrah' (שגרה) genoemd. Gisteren was ik in Jeruzalem, zoals elke maandag, om onze wekelijkse redactievergadering bij te wonen. Er was niets meer zichtbaar van de situatie zoals die bestond tijdens Corona, behalve dan de mondkapjes, de stad is weer net zo druk als voorheen. Het enige wat nu nog ontbreekt zijn de toeristen, die we al meer dan een jaar erg missen. Wat zullen we blij zijn een aantal van u, beste lezers, op ons redactie-kantoor uit te nodigen voor een kopje koffie. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt steeds warmer. Vandaag krijgen we een voorproefje van de komende zomer. De volgende maximum temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,11 meter beneden de zeespiegel, dat is slechts 31 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe en ik hoop dat de situatie ook voor u spoedig zal verbeteren en dat ook u spoedig uw gewone dagelijkse bezigheden zult kunnen hervatten. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.