Israëli's zijn bezorgd, dat hun stemmen verloren gaan

zondag 24 januari 2021 |  Redactie Israel Today
Israël volgende nationale verkiezingen zijn over slechts twee maanden, en veel mensen zijn bezorgd dat hun stem niet zal meetellen. Israëli's staken donderdag bij een demonstratie in Tel Aviv kaarsen aan voor nep-grafstenen voor al Israëls 'verloren stemmen.'

Het politieke landschap is steeds meer versplinterd geraakt, vooral in het centrum en links in het politieke spectrum. Bovendien is het steeds duidelijker geworden, dat links bijna geen kans heeft om de macht te heroveren, tenzij het kan samen­werken met een grotere centrum-rechtse fractie.

De demonstranten drongen er donderdag tijdens de demonstratie bij de centrum en centrum-linkse partijen op aan, om nog voor de verkiezingen te fuseren, om zo de kans op verlies van stemmen te verkleinen en hun onderhandelingspositie te verbeteren. Dit geldt vooral voor kleine partijen, die uiteindelijk de kiesdrempel van 3,25 procent niet halen, en daarom veelal samenwerken in gezamenlijke lijsten bestaande uit meerdere kleine partijen.

Voor een beter begrip van de huidige situatie, zie: Wie herstelt Israëls gebroken politieke landschap?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.