Groeten uit Israël - Corona, slechts een griepje?

woensdag 30 december 2020 |  Hanna Ross
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vandaag wil ook ik weer eens een bericht schrijven vanuit Jeruzalem.

Gisteren kreeg ik bericht dat de uitslag van mijn Coronatest positief is. Het begon allemaal zo'n 3 weken geleden, onze drie kleintjes hadden koorts en keelpijn, dit ging vervolgens over op onze middelste en uiteindelijk op mijn man en op mij. Het ging met de kleine kinderen al weer vrij snel beter, onze oudste zoon heeft 3 dagen koorts gehad, en had 2 dagen geen smaak- of reukzin. Mijn man werd het ‘hardst' getroffen, hij heeft anderhalve week lang koorts gehad, had een nare hoest en was behoorlijk zwak. Ik had veel last van hoesten, pijnlijke ledematen en ik was verkouden.

Ik begrijp de grote opwinding rond Corona niet goed, ik denk niet dat je het een pandemie kunt noemen. In mijn ogen is een pandemie een situatie waar mensen een ziekte snel oplopen en waaraan de meeste besmette mensen sterven. Bij Corona raken veel mensen geïnfecteerd, maar hoeveel sterven er aan Corona (dus niet met Corona)?

De ‘opwinding’ na onze testen was nogal groot... Duizend telefoontjes naar het medisch centrum, de ziektekostenverzekering, Magen David Adom, enz. We kregen de eerste testen vorige week (nadat mijn man koorts begon te krijgen), er bleken enkele van onze kinderen positief, de uitslag van mijn man en mij was ‘positief aan de grenswaarde' (wat dat ook moge betekenen...). We werden daarna nog steeds als ‘negatief' beschouwd en moesten opnieuw testen.

Pas gisteren heb ik vernomen dat mijn tweede test positief was. En dat na meer dan een week! In de tussen­liggende tijd zou ik een groot aantal mensen kunnen hebben geïnfec­teerd (maar ik bleef thuis), dit lijkt toch zinloos…? We blijven maar steeds geauto­mati­seerde gesproken berichten ontvangen: ‘U bent positief!', 'Blijf thuis!', 'Wie hebt u de laatste tijd ontmoet?' enz.

Corona-politie
Er is ook Corona-politie aan onze deur geweest om te controleren of we netjes thuis blijven (enkelen van ons zitten nu thuis ‘opgesloten' tot half januari!). Nou ja... Het geeft je een gevoel alsof je een misdadiger bent.

In de stad wordt op de naleving van Corona gecontroleerd. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Nu we Corona achter de rug hebben (de testresultaten kwamen binnen nadat we al genezen waren... 😉 ), moet ik u zeggen dat dit niet de eerste keer was dat we ziek waren. Vorig jaar had ik bronchitis en ik had drie dagen koorts, en het jaar daarvoor had ik een longontsteking met een week koorts. Dat was ook niet prettig - en waarom was dat toen geen pandemie? Zijn die ziektes dan niet besmettelijk? Er sterven elke dag kinderen aan een maag-darm virus, of aan keelontsteking en niet te vergeten door verkeersongevallen, onlangs kwamen op de wegen van Israël in één weekeinde drie kinderen om het leven.

In Tel Aviv lijkt het alsof de mensen vergeten zijn dat we in een lockdown zitten. Gisteren op het Dizengoff plein. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Ik vind de hele situatie buiten proportie, er worden geen feiten op tafel gelegd, er wordt alleen angst aange­wak­kerd en er wordt niets uitgelegd. Als je er iets over zegt, ben je een complot-denker of een regel­rechte gek. Niemand wil dat mensen sterven, maar hoeveel mensen hebben er dit jaar hun eigen leven genomen, zijn gestor­ven omdat ze bang waren om naar het ziekenhuis te gaan, of zijn gestorven aan een verkeerde behandeling omdat er overal een Corona-chaos heerst? Er wordt zoveel tijd en geld besteed aan het controleren, monitoren en straffen van Corona-positieve mensen - ik weet niet zeker of hierdoor echt levens worden gered.

Met dit alles in gedachten wens ik u al het goede en vooral een gezond nieuw jaar 2021 toe!

In Tel Aviv genieten de mensen van het prachtige winterweer, ondanks de lockdown. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Helder en iets hogere temperaturen dan normaal voor deze tijd. Geen teken van regen. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer wat gedaald en ligt op 209,91 m beneden de zeespiegel, omdat er water uit het meer is gepompt, want het waterpeil is voor deze tijd van het jaar al erg hoog. Het peil staat nu 111 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige dag. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,
Hanna

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.