Leer van Amerika: haal ze uit de lucht

Sunday, November 15, 2020 |  Tsvi Sadan
Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel de Israëli's de nieuwe soort van censuur aannemen, die bekend staat als ‘fact-checking’ (feiten checken). Tijdens deze laatste Amerikaanse verkiezingen escaleerde fact-checking tot het punt waarop een zittende Amerikaanse president de mond werd gesnoerd.

In tegenstelling tot Facebook, doet Twitter zelfs geen moeite voor ‘fact-checking’. Tweets worden gefilterd omdat ze ‘betwist’ zijn, een breed genoeg criterium die past bij bijna elke gril.

Maar wat onze nieuwe ‘fact-checkers’ echt inspireerde, was het incident van 5 november, waarbij alle grote Amerikaanse netwerken President Trump uit de lucht haalden middenin zijn speech. ‘We moeten hier onderbreken,’ zei NBC's Lester Holt, ‘omdat de president een aantal valse verklaringen heeft afgelegd, inclusief het idee dat er frauduleuze stemmingen zijn geweest... daar is geen bewijs van geweest.’ Blijkbaar vallen onder Holt's ‘geen bewijs van fraude’ incidenten zoals die bij de directeur van de Raad van Verkiezingen van Pennsylvania, Tom Freitag, die bevestigt dat ongeldige stembiljetten illegaal werden behandeld en vernietigd, en zoals dat van USPS-medewerker Richard Hopkins.

Een van onze nieuwe ‘fact-checkers’ hier in Israël is Eldad Yaniv (foto hierboven). Als voormalig adviseur van Ehud Barak vertelde Yaniv in zijn misselijkmakende boekje ‘U Turn’ dat de verkiezingscampagne van Barak in 2000 (tegen Benjamin Netanyahu) ‘ongelooflijk sluw en immoreel’ was. En hoewel hij zijn huidige activiteiten goedpraat als een gevecht voor democratie, lijkt de vermeend berouwvolle Yaniv dezelfde tactiek te gebruiken, en opnieuw tegen Netanyahu. In zijn meest recente column op het Mako-nieuwsportaal schrijft Yaniv: ‘Als Bibi, Yair Netanyahu, Riklin en Magal (twee rechtse journalisten) liegen – haal ze dan uit de lucht. Dit is niet de mond snoeren, maar zelfverdediging.’ En wat zijn hun leugens, waarvoor ze de mond gesnoerd moeten worden? Berichten over vermeende stembusfraude, natuurlijk. Voor Yaniv wekte, net als bij Doornroosje, Biden's verkiezing de democratie uit haar lange sluimering. Vanuit zijn perspectief heeft de media niet alleen zijn werk goed gedaan, maar heeft hij ook dapper gevochten en een onafhankelijkheidsoorlog gewonnen.

En als winnaar (en Yaniv, let wel, is geen Amerikaans staatsburger, dus heeft hij niets gewonnen of verloren) voelt hij zich nu gemachtigd om te suggereren zich te ontdoen van alle ‘leugenaars’, die alleen maar van politiek rechts kunnen komen. ‘Het is geen schande om de goede dingen te leren van de Amerikanen (lees Democraten),’ schrijft hij. ‘Haal de luidsprekers weg van de vader, de zoon en de rest die (Netanyahu’s leugens) echoën.’

En Yaniv gaat verder op Twitter: ‘Leugens zijn terreur tegen de democratie. Dit is hoe Trump is gekozen... dit is hoe Bibi nog steeds aan de macht is, ondanks het feit dat hij de laatste drie verkiezingen heeft verloren. En als we doorgaan met het normaliseren van leugens,’ zegt degene die liegt zonder te blikken of te blozen, ‘zullen we de democratie volledig vernietigen. Daarom is het zich ontdoen van deze leugenaars een daad van zelfverdediging... leugens zijn het terrorisme van de 21e eeuw... de leugenaars zijn terroristen.’

Gezien Yanivs ideologie – die gelooft in verhalen, relativisme omarmt en geen echte notie van de waarheid heeft – en gezien zijn leidende rol in de eindeloze protesten tegen Netanyahu, zou hij heel goed het recht kunnen verdienen, om de eerste ‘minister van de waarheid’ van Israël te zijn in een toekomstige linkse regering.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.