Explosies in Abu Dhabi kort voor landing ElAl vliegtuig

Monday, August 31, 2020 |  Ryan Jones
Slechts twee dagen geleden hebben de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) geschiedenis geschreven door hun boycot tegen Israël officieel te annuleren. Maandag deed ze dat opnieuw door haar luchtruim te openen voor de allereerste rechtstreekse vlucht van Tel Aviv naar Abu Dhabi.

Maar deze historische dag verliep niet zonder tragedie. Slechts enkele uren voor de Israëlische vlucht landde, schudden twee explosies restaurants in-Abu Dhabi, hoofdstad van de VAE en het toeristische centrum van Dubai, op hun grondvesten. Minstens drie mensen werden gedood en enkele anderen raakten gewond.

Nieuwsbronnen uit de VAE meldden dat de incidenten veroorzaakt zouden zijn door ontploffende gascontainers in de keukens van de betreffende fastfoodrestaurants, en maakten geen melding van kwaadaardige opzet.

Amateurbeelden die naar de sociale media werden geüpload, toonden de grote schade aan die door de explosie in Abu Dhabi werd aangericht.

Hoewel de officiële berichten niets vermeldden dat duidt op terrorisme, is dat precies wat velen in Israël dachten na het zien van de laatste nieuwsberichten.

De ontploffingen gebeurden kort voordat een commerciële Israëlische vlucht met Amerikaanse en Israëlische functionarissen in Abu Dhabi zou landen, de eerste directe vlucht tussen de twee landen. Bovendien vond de explosie in Abu Dhabi plaats in een KFC-restaurant dat zich bevindt aan wat men de 'luchthavenweg' noemt, langs dezelfde route die de Amerikanen en Israëli's na aankomst in de hoofdstad van de VAE waarschijnlijk zouden afleggen.

Er is geen gebrek aan terroristische organi­saties in de regio die zich verzetten tegen de normaliserings­over­een­komst tussen Israël en de VAE. En Israël zelf heeft dit soort gebeurtenissen zeker al eerder gezien, indien de incidenten in de VAE inderdaad in verband blijken te staan met terrorisme.

Historische vlucht

Vlak voor het vertrek van de luchthaven Ben Goerion buiten Tel Aviv, verwelkomde de piloot van 'vlucht 971' van El Al (het vluchtnummer is hetzelfde als het telefoon-landnummer van de VAE; de terugvlucht heeft vluchtnummer 972, het landnummer van Israël), Tal Becker, zijn passagiers:

'Deze vlucht legt twee belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de staat Israël en in de regio vast, die een nieuwe stap in de richting van regionale vrede aankondigen - voor de allereerste keer zal een in Israël geregistreerd vliegtuig over Saudi-Arabië vliegen en, na een non-stop vlucht vanuit Israël, landen in de Verenigde Arabische Emiraten. Aan het einde van deze historische non-stop vlucht zullen de wielen van dit vliegtuig, met de vlag van de Staat Israël op de staart, de landingsbaan in Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE, raken. Dit zal weer een belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis zijn, net zoals El Al er was toen de vrede tussen Jeruzalem, Caïro en Amman werd ondertekend. We zijn allemaal opgewonden en kijken uit naar meer historische vluchten die ons naar andere hoofdsteden in de regio zullen brengen en ons allen naar een meer welvarende toekomst zullen brengen'.

Niet alleen gaf Saoedi-Arabië toestemming voor de Israëlische vlucht om zijn luchtruim te gebruiken, het vliegtuig vloog ook nog eens recht over de Saudische hoofdstad Riyad.

Vlak voor de landing in Abu Dhabi maakte de El Al vlucht een schijnbaar ongeplande omweg en vloog enkele minuten over het naburige land Oman, volgens GPS-vluchttrackers.

De relaties tussen Israël en Oman zijn al vele jaren aan het verbeteren en de vlucht werd gezien als een diplomatieke knipoog naar Muscat.

De dramatische aanblik van een El Al-vlucht voorzien van de Davidsster, die op het asfalt in Abu Dhabi landt, zullen we in de zeer nabije toekomst nog veel vaker kunnen zien, zei premier Benjamin Netanyahu.

Wederzijds verlangen naar vrede

Als er één ding is dat de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten laat zien, dan is het wel het wederzijdse verlangen naar vrede dat brandt in de harten van zowel Israëli's als van veel van hun Arabische buren, na zoveel jaren van oorlog en vijandigheid.

Vlak voor het verlaten van Tel Aviv schilderde El Al het woord 'Vrede' in het Arabisch, Engels en Hebreeuws op de neus van vlucht 971.

Een dag voor de historische vlucht plaatste Roi Kais, een verslaggever van het Israëlische KAN TV-nieuws, die momenteel in de VAE is, een video van daar wonende kinderen die de nieuwe vrede met Israël vieren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.