Palestijnse regering lijkt bereid tot compromissen

Tuesday, June 30, 2020 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft een voorstel ingediend bij het internationale Kwartet voor het Midden-Oosten, bestaande uit de EU, de VS, de VN en Rusland, waarin de bereidheid is opgenomen om kleine territoriale concessies te doen en directe bilaterale onderhandelingen te beginnen, en wel op het punt waar deze in 2014 werden afgebroken.

Destijds heeft de PA een­zijdig het lidmaatschap van verschillende inter­nationale organisaties aan­ge­vraagd, waardoor de voorwaarden van de vredes­onder­handelingen werden geschonden.

Het huidige compromisvoorstel van de PA is een tegenbod voor het vredesplan van de Amerikaanse president Trump. Het werd kort voor 1 juli gepubli­ceerd, de datum waarop Israël op basis van het plan van Trump en het regeerakkoord tussen Gantz en Netanyahu zijn soevereiniteit over delen van Judea en Samaria wil uitroepen.

De soevereiniteit zal hoogstwaarschijnlijk niet op 1 juli worden uitgeroepen. Het lijkt moeilijk uit te voeren vanwege verschillende factoren. Nu hebben de Palestijnen met hun voorstel nog een andere factor toegevoegd, die de zaak nog moeilijker maakt.

Het zou een grote verrassing zijn, als de Palestijnen werkelijk bereid zouden zijn om compromissen te sluiten, want dat is nooit echt het geval geweest. Er gaan nu al stemmen op die beweren dat de Palestijnen het Amerikaanse vredesplan alleen maar verder willen dwarsbomen. Van Israëlische kant is er nog geen standpunt over het voorstel van de PA.

Zie ook The Jerusalem Post.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.