Groeten uit Israël - Strand en geschiedenis

Tuesday, June 30, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

In dit prachtige, warme weer voel je je automatisch aangetrokken tot de zee. Normaal gesproken gaan we naar het strand van Palmachim (Rishon LeZion). Maar de laatste Shabbat besloten we eens naar een ander strand te gaan. Omdat er een ca. 1300 jaar oude nederzetting direct aan het zuidelijk gedeelte van het strand van Ashdod grenst, hebben we besloten om daarheen te gaan. Natuurlijk wilde mijn man ons iets historisch laten zien op de weg daarheen. We stopten bij Yavne, waar mijn zus en haar familie zich bij ons voegden, en samen reden we naar de opgedroogd rivierbedding van de Nachal Soreq (misschien kun je je herinneren dat ik vorige week al over de Nachal Soreq heb geschreven). Mijn man beloofde ons om hier in de winter terug te komen om te zien hoe vol de rivier kan zijn!

Brug uit de Mamelukse periode bij Yavne (Foto: Ayala Shalmayev)

Deze historische brug is meer dan 700 jaar oud. Op de plek waar ik de foto heb genomen, stroomt in de winter het water van de Nachal Soreq. Deze brug is de zogenaamde ‘Mamelukkenbrug', die deel uitmaakte van de oude handels­route tussen Syrië en Egypte, tussen Damascus en Kaïro, en dus indertijd van groot belang was. In het Arabisch heet de brug 'Tariq el barid'.

Het strand van Ashdod met op de achter­grond de meer dan 1000 jaar oude archeo­logische vindplaatsen (Foto: Ayala Shalmayev)

Daarna gingen we door naar het strand van Ashdod. Helaas moesten mijn twee neefjes aan den lijve ondervinden, dat de berichten over vele scholen kwallen aan de Israëlische kusten geen loze geruchten zijn. Het is erg pijnlijk als je er mee in aanraking komt.

Kwallen zijn momenteel op alle stranden te vinden (Foto: Ayala Shalmayev)

Nadat we iets meer dan 3 uur van het strand en het zwemmen hadden genoten, zijn we te voet naar een oud kasteel gegaan, dat in het Hebreeuws 'Mezoedat Ashdod Yam' heet.

Mezudat Ashdod Yam, een plek waar mensen tegenwoordig graag trouwen (Foto: Ayala Shalmayev)

Als we zulke historische plaatsen bezoeken, stel ik me altijd voor hoe het zou zijn als we konden terug­kijken in de tijd en zouden kunnen mee­beleven wat zich daar allemaal afgespeeld heeft. En zo kwam er weer een onvergetelijk mooie Shabbat tot een einde.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Over het algemeen zonnig en een beetje ‘koeler’. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,13 m beneden de zeespiegel, 33 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.