Karaktermoord: Saoedi’s tegen Palestijnen

Monday, June 29, 2020 |  Edy Cohen
Op de Palestijnse website Paltimes staat een spotprent met een Saoedi die wegvlucht voor een olievat dat over hem heen dreigt te rollen. Paltimes maakt hiermee Saoedi-Arabië bespottelijk vanwege de extreme daling van de olieprijzen. Het plaatje ging viraal en de Saoedi’s waren woedend.

De Palestijnen werden beschuldigd van leedvermaak en ondankbaarheid. Het is niet de eerste keer dat het botste tussen Saoedi-Arabië en de Palestijnen. De vijandelijkheden begonnen met Hamasleider Ismail Haniyeh, die de Iraanse brigadegeneraal Qassem Soleimani tot martelaar verhief.

De Saoedi’s steunen de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) zowel politiek als financieel vanaf de oprichting door Jasser Arafat, dus inmiddels ruim vijftig jaar. Maar nu de internationale gemeenschap haar houding tegenover de Palestijnse kwestie verandert en de corruptie binnen de PA de spuigaten uitloopt, zijn de Saoedi’s tamelijk gefrustreerd en hebben ze hun steun verminderd.

De Palestijnen zijn de afgelopen jaren op zoek gegaan naar andere sponsoren, bijvoorbeeld Qatar en Iran, aartsrivalen van Saoedi-Arabië. Ze houden zich ook niet meer in via de media. Op een andere Palestijnse spotprent staat kroonprins Mohammed bin Salman afgebeeld als een werkloze man die op een olievat zit.

Dit soort karikaturen was aanleiding voor de Saoedi’s om een ware oorlog op twitter te ontketenen. De twittercampagne in het Arabisch kan worden samengevat met de woorden: ‘Palestina zal me een zorg zijn.’
Intussen gebruiken de Saoedi’s nu ook spotprenten om terug te slaan. Op één cartoon zie je een Palestijnse moeder die haar baby de fles geeft, waarop de woorden verraad en verbittering staan.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.